ΥΓΕΙΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι «τρελαίνονται» με συγκεκριμένους ήχους

γιατί-κάποιοι-άνθρωποι-τρελαίνοντα-603072

Σαφώς, το να τρώει κανείς ρουφώντας ηχηρά τη σούπα του είναι κίνηση αγένειας. Είστε όμως από αυτούς που εκνευρίζονται σφόδρα από αυτό;

Αν ναι, τότε ίσως πάσχετε από μισοφωνία. Πρόκειται για μία σχεδόν άγνωστη διαταραχή, από την οποία πάσχουν όσοι ενοχλούνται, θυμώνουν ή ακόμη και αηδιάζουν όταν ακούν συγκεκριμένους ήχους. Συχνότερα «τρελαίνονται» με το θόρυβο που κάνει κάποιος που τρώει, ήχους επαναλαμβανόμενους για τα χέρια- π.χ. να επίμονο πάτημα του κουμπιού ενός στιλό- ή και ο θορυβώδης τρόπος αναπνοής.

Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί αυτοί οι ήχοι προκαλούν ενόχληση, αλλά οι αρχικές έρευνες δείχνουν μία υπερσυνδεσιμότητα ανάμεσα στο ακουστικό και το μεταιχμιακό σύστημα, ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα όπως εξηγεί ο δρ. Λέρνερ στο TIME.

Ο ίδιος πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Και όπως λέει, ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που νιώθει όποιος βρίσκεται στη θέση του είναι ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι άλλοι δεν ενοχλούνται όσο ο ίδιος από αυτούς τους ήχους που τον… τρελαίνουν.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνος βέβαια, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί πάσχουν από αυτό. Οσο για τους ήχους που τους εκνευρίζουν, σε έρευνα του TIME το 8% απάντησε το «σπάσιμο» των δαχτύλων, το 10% το κόψιμο νυχιών, το 17% να «ρουφά» κάποιος τη μύτη, το 18% το μάσημα τσίχλας και το 25% το ρούφηγμα της σούπας.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου