ΥΓΕΙΑ

ΟΟΣΑ: Η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ δεν ωφελεί τους πολίτες

οοσα-η-απελευθέρωση-των-μυσυφα-δεν-ωφε-59829

Τα πάνω κάτω στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και της κυβέρνησης φέρνει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένα κέρδος για τους πολίτες και τους ασθενείς από την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης, επί των ημερών του Κώστα Χατζηδάκη είχε ξεκινήσει άτυπη επικοινωνιακή εκστρατεία εναντίον των ρυθμίσεων στη χορήγηση των φαρμάκων που δίδονται και χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ), σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι η απελευθέρωση της χορήγησής τους και της τιμής τους θα ωφελούσε τους πολίτες και τη χώρα.

Οι φαρμακοποιοί τότε αμφισβήτησαν έντονα τους ισχυρισμούς του Κ. Χατζηδάκη και εν τέλει το υπουργείο, επικαλούμενο ένα κείμενο που ισχυριζόταν ότι ήταν κάποια Έκθεση του ΟΟΣΑ την οποία και είχε βαφτίσει «εργαλειοθήκη» ή «toolkit», προχώρησε νομοθετικά σε μερική απορρύθμιση της τιμής των φαρμάκων αυτών τον περασμένο Απρίλιο. Παρόλα αυτά η επίσημη έκθεση του ΟΟΣΑ αντικρούει τα τότε επιχειρήματα υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός που προκαλείται λόγω της αύξησης του αριθμού των φαρμακείων, μπορεί τελικά να οδηγήσει στο κλείσιμο τους, όπως αυτό συνέβη στην Ισπανική αυτόνομη επαρχία Ναβάρα όπου απελευθερώθηκε η ίδρυση τους. Παράλληλα επισημαίνει ότι η παροχή οικονομικών κινήτρων μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτική αποφυγής του ρίσκου αυτού, σε περιοχές μειωμένου ενδιαφέροντος και στήριξης των φαρμακείων σε αγροτικές περιοχές. Πάνω σε αυτό αναφέρει ως παράδειγμα την Αγγλία, όπου τα αγροτικά φαρμακεία επιδοτήθηκαν από το πρόγραμμα

Essential Small Pharmacy Local Pharmaceutical Services και τη Δανία όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα φοροελάφρυνσης για να υποστηρίξει τα φαρμακεία με χαμηλό τζίρο. Ακόμα στη Νορβηγία για αρκετά χρόνια υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τις αλυσίδες φαρμακείων και για κάθε φαρμακείο που έκλεινε σε αγροτική περιοχή η αλυσίδα υποχρεωνόταν να το εξαγοράσει ή να δημιουργήσει νέο. Το αποτέλεσμα ήταν, αν και η πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές δεν αυξήθηκε, να μην κλείσει κανένα αγροτικό φαρμακείο στη χώρα.

life2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου