ΥΓΕΙΑ

Το διαβητικό πόδι

το-διαβητικό-πόδι-585345

Του Ισαάκ K. Τοπαλίδη, Ειδικού Παθολόγου

Facebook: Αγγειολογικό Ιατρείο Ισαάκ Τοπαλίδης

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ραγδαία αύξηση των περιστατικών Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα πιο σημαντικά αίτια είναι οι διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία, έλλειψη κίνησης και αθλητισμού, στρεσογόνοι παράγοντες.

Ως αποτέλεσμα έχουμε μειωμένη δράση της Ινσουλίνης και αντίσταση κατά της Ινσουλίνης με αύξηση της Γλυκόζης αίματος σε κατάσταση νηστείας πάνω από 126 mg/dl και αυξημένα επίπεδα μεταγευματικά πάνω από 200 mg/dl.

Αυτό σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, υπέρτασης και καπνίσματος και σίγουρα κάποιοι ιδιαίτεροι γενετικοί παράγοντες προκαλεί τη λεγόμενη ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΘΗΡΩΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΉ ΝΌΣΟ.

Ιδιαίτερα στον Σ. Διαβήτη διακρίνουμε την αρτηριοπάθεια των μικρών αρτηριών με ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ που συχνά οδηγεί στην αιμοκάθαρση, την ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ και την ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ.

Εχουμε και την αρτηριοπάθεια των μεγάλων αρτηριών με ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΑΕΕ, ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟ.

Τα πόδια των διαβητικών ασθενών προσβάλλονται λοιπόν πολύ γρήγορα από την μικροαγγειοπάθεια και την μακροαγγειοπάθεια αυτή.

Για πολλά χρόνια ο διαβητικός ασθενής δεν νιώθει τις ζημίες που συμβαίνουν στα πόδια του και για αυτό είναι πολύ σημαντική η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Συχνά οι ασθενείς έρχονται στο Ιατρείο με διαβητικά έλκη και αλλαγές στα πόδια τους χωρίς σοβαρούς πόνους!!!

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

Περιλαμβάνει α) λεπτομερή κλινική εξέταση του δέρματος, των νυχιών των δακτύλων, της τριχοφυΐας, των αρθρώσεων και της κινητικότητας, της θερμοκρασίας β) ειδική νευρολογική εξέταση με παλλόμετρο της αισθητικότητας στα άκρα. Ετσι μπορούμε γρήγορα να εντοπίσουμε ΤΗΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ 60% ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΕΛΚΗ ΣΤΗΝ ΠΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ.

Λεπτομερής ψηλάφηση των περιφερικών αρτηριών στα κάτω άκρα και στη συνέχεια μέτρηση του ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΜΕ ΝΤΟΠΠΛΕΡ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ. Αν ο δείκτης είναι κάτω από 1 τότε ΕΓΧΡΩΜΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΡΙΠΛΕΞ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ για να εντοπίσουμε τις στενώσεις.

Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι εξετάσεις να γίνονται ΕΓΚΑΙΡΑ και ΤΑΚΤΙΚΑ διότι ιδιαίτερα στον Σ ΔΙΑΒΗΤΗ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ.

Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε με την θεραπεία να έχουμε ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ ( ΗΒΑ1C) κάτω από 7 για να αποφύγουμε τις αγγειακές επιπλοκές. Όμως πρέπει να γίνεται συχνά αυτοέλεγχος από τον ασθενή στα πόδια του και τακτικά από τον Γιατρό να ελέγχονται τα πόδια για τυχόν αλλαγές.

Σήμερα έχουμε φάρμακα για την ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ, την δυνατότητα να προλάβουμε ή και να θεραπεύσουμε στενώσεις ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ώστε να μην υπάρξει γάγγραινα και ακρωτηριασμός. Oπου δεν μπορεί να γίνει επέμβαση υπάρχουν πολύ νεότερα φάρμακα (ΣΙΛΟΣΤΑΖΟΛΗ) με τα οποία μπορούμε να αυξήσουμε την περιφερική αιμάτωση των άκρων και να βελτιώσουμε την απόσταση βάδισης χωρίς πόνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου