ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα και παθήσεις του αναπνευστικού

κάπνισμα-και-παθήσεις-του-αναπνευστι-573294

Γράφει ο Νικόλαος Καρεκλάς,

Πνευμονολόγος, Μέλος ΔΣ της ΕΑΕ

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Το κάπνισμα παγκοσμίως, προκαλεί το θάνατο περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. Στην Ελλάδα, περίπου το 1/5 των θανάτων, (>20.000 ετησίως), αποδίδονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η καπνιστική συνήθεια προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς, που θα παράγουν περισσότερη βλέννα με πιθανό αποτέλεσμα χρόνιο βήχα. Πρόκειται για τη χρόνια βρογχίτιδα και αποτελεί μέρος της νόσου που ονομάζεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Προκαλεί βήχα. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να αποβάλλει τις τοξίνες που εισπνέονται. Οι αεραγωγοί στενεύουν και αυτό δυσχεραίνει την είσοδο και την έξοδο του αέρα. Συχνά ο καπνιστής δυσπνοεί, νιώθει ότι του «κόβεται η ανάσα», το οποίο αποτελεί σημαντικό σύμπτωμα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Το οξυγόνο που εισπνέεται μεταφέρεται από τις κυψελίδες στο κυκλοφορούν αίμα, κι έτσι αν οι κυψελίδες έχουν καταστραφεί, είναι πιο δύσκολο για τους πνεύμονες να παράσχουν οξυγόνο στο σώμα. Πρόκειται για το εμφύσημα, που είναι άλλο ένα μέρος της ΧΑΠ.

ΧΑΠ και καρκίνος του πνεύμονα έχουν το ίδιο παράγοντα κινδύνου. Πράγματι, το 90% των θανάτων από ΧΑΠ προκαλείται από το κάπνισμα τσιγάρου, το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες και το 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες.

Ωστόσο, το κάπνισμα δεν βλάπτει απλά τους πνεύμονες, αλλά και πολλά άλλα ζωτικά μέρη του οργανισμού. Δημιουργεί καρδιαγγειακά προβλήματα (το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στη καπνιστική συνήθεια), δυσάρεστη αναπνοή, επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μειώνει τη γονιμότητα και επιφέρει σεξουαλική δυσλειτουργία, καταρράκτη και χαμηλή οστική πυκνότητα.

Οι παθητικοί καπνιστές παρουσιάζουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα που αυξάνεται κατά 20-30 τις εκατό.

Οφέλη διακοπής καπνίσματος

Αμεσα τα επίπεδα τοξικών ουσιών που μεταφέρονται στους πνεύμονες με τον καπνό του τσιγάρου πέφτουν στα επίπεδα ενός μη καπνιστή μέσα σε λίγες ημέρες, το οποίο σημαίνει καλύτερη αναπνοή.

Μετά από λίγες εβδομάδες ελαττώνονται ο βήχας και τα φλέγματα.

Μακροπρόθεσμα έχουμε μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων δύσπνοιας και αναπηρίας ή θανάτου από ΧΑΠ κα μείωση της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από 15–20 χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 90% σε σύγκριση με άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

Κανένας λειτουργός υγείας δεν ισχυρίζεται ότι είναι εύκολη η προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, αλλά αν το έχει αποφασίσει ο καπνιστής, μπορεί να έχει τη βοήθεια του γιατρού του ή κάποιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας ή διαδικτυακής υπηρεσίας .

Κλειδί της επιτυχίας είναι η αποφασιστικότητα και η επιμονή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου