ΥΓΕΙΑ

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού προκαλούν ημικρανίες

τα-πλαστικά-μπουκάλια-νερού-προκαλού-557173

Τα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια από τα οποία πίνουμε νερό ενδέχεται να προκαλούν πονοκεφάλους και ημικρανίες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Toxicological Sciences.

Τα πλαστικά καθημερινά αντικείμενα και οι συσκευασίες περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (Bisphenol A, BPA), η οποία μιμείται τα οιστρογόνα και ενοχοποιείται για υπογονιμότητα, αποβολές, καρδιακά επεισόδια και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέθεσαν, ανά τρία χρόνια, ποντίκια στη χημική ουσία δισφαινόλη Α και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εντός μισής ώρας από την έκθεση στο χημικό, τα ποντίκια έχαναν την ενεργητικότητά τους, ενοχλούνταν από τους θορύβους και το φως, τρόμαζαν εύκολα και έδειχναν σημάδια ενόχλησης στο κεφάλι.

Οι ημικρανίες συνδέονται με ξαφνικές αλλαγές των επιπέδων στα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες τις οποίες μιμείται η επικίνδυνη ουσία δισφαινόλη Α.

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, τα ποντίκια που εκτίθονταν στη δισφαινόλη Α παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα ημικρανίας.

Η δισφαινόλη Α βρίσκεται παντού από το ταμπλό των αυτοκινήτων μέχρι τις κουρτίνες μπάνιου, τις αποδείξεις και τα καλλυντικά.

Πολλές χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και η Κίνα, έχουν απαγορεύσει την επικίνδυνη χημική ουσία από τα μπιμπερό.

Πέρα από τα πλαστικά μπουκάλια, άλλες πηγές της δισφαινόλης Α στη διατροφή είναι οι μεγάλες φιάλες νερού στα γραφεία και τα καταστήματα, οι συσκευασίες τροφίμων και τα πλαστικά δοχεία φαγητού που θερμαίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων.

sigmalive.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου