ΥΓΕΙΑ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Απεργία μέχρι 13 Δεκέμβρη

γιατροί-εοπυυ-απεργία-μέχρι-13-δεκέμβρη-553334

Να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Λαμβάνοντας την απόφαση να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη» ζητώντας από τον Άδωνι Γεωργιάδη διάλογο από μηδενική βάση χωρίς «εμμονές για ανθρωποθυσίες».

Αναφέρει ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της: Η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο. Θα περίμενε κανείς το υπουργείο να έκανε δεύτερες σκέψεις, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της κινητοποίησης, να έδειχνε τον απαραίτητο σεβασμό στους απεργούς αλλά κυρίως στους πολίτες που απαιτούν την αξιοπρεπή λειτουργία των δημόσιων πολυιατρείων. Ευελπιστούσαμε στη δημόσια διαβούλευση να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντούσαν στα απεργιακά αιτήματα. Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης, ’’βλέπε απορρύθμισης’’, που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη. Ξαφνικά είναι δυνατόν όλους μας, που για χρόνια αγωνιζόμαστε για αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να μας κυρίευσε ομαδική παράκρουση με συμπτώματα απεργιακής μανίας; Ας μας επιδείξει ο κ. Γεωργιάδης μια σελίδα προεκλογικού προγράμματος, του κυβερνώντος κόμματος, που να αναφέρει για διάλυση της δημόσιας δομής και απολύσεις 2.500 γιατρών που για 25-30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του;Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην Τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων. Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητική για όλους μας οι μεταλλάξεις του υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές.

Γεωργιάδης: Οι γιατροί ας απεργούν στη διαθεσιμότητά τους

Με την ταχεία εφαρμογή της μεταρρύθμισης απαντά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στην απόφαση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ να συνεχίσουν την απεργία ξεκαθαρίζοντας «εφόσον η απεργία είναι επ άπειρον και άρα κλειστά τα πολυιατρεία η απάντηση είναι η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης και ας απεργούν στην διαθεσιμότητά τους».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση – μια ομάδα εργαζομένων λέει: ή θα πάρουμε αυτό που θέλουμε ή απεργία. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Δεν μου αρέσει να κρύβομαι και εφόσον η απεργία είναι επ άπειρον και άρα κλειστά τα πολυιατρεία η απάντηση είναι η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης και ας απεργούν στην διαθεσιμότητά τους. Μετά την σημερινή συνεδρίαση είμαι πιο σίγουρος ότι πρέπει να συνεχίσει καθώς κανείς δεν διαφώνησε ως προς την μεταφορά των παροχών στον ΕΣΥ πλην ΚΚΕ».

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ ενώ παράλληλα παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει απόφαση που θα αυξάνει το πλαφόν μηνιαίων ραντεβού που μπορούν να κάνουν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ιατροί από 200 σε 300 ραντεβού το μήνα και εφόσον υπάρξει ανάγκη σε 400 προκειμένου όπως είπε «να καλυφθούν και τα πρωινά ραντεβού». Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για συμβεβλημένους ιατρούς» ενώ σημείωσε ότι οργανώνεται η μεταφορά επειγόντων περιστατικών της πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία.

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι με τα πολυιατρεία κλειστά λόγω απεργίας δίνεται η δυνατότητα να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς η μεταρρύθμιση ενώ επιτέθηκε στους απεργούς λέγοντας ότι «δεν προσέρχονται σε διάλογο και εκβιάζουν να τους υπογράψουμε την εξαίρεση από την κινητικότητα. Η χώρα είναι σε συγκεκριμένη θέση και εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί».

Καλούμενος δε να απαντήσει για το αν ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε ιατρικό προσωπικό στον ΕΟΠΥΥ – δήλωση που θα εκτόνωνε την κατάσταση – εξήγησε ότι τέτοια δέσμευση δεν μπορεί να πάρει.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου