ΥΓΕΙΑ

Ο ΙΣΑ στηρίζει την απεργία στον ΕΟΠΥΥ

ο-ισα-στηρίζει-την-απεργία-στον-εοπυυ-534311

Στηρίζει, με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τις απεργιακές κινητοποιήσεις που εισηγούνται έως τις 27 Δεκεμβρίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Αθήνας και του Πειραιά και τονίζει επαναλαμβάνει ότι μεταρρύθμιση Υγείας χωρίς γιατρούς δε γίνεται.

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τις θέσεις του για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν:

α) τη μετάβαση τους σε μοντέλο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βαθμολόγιο
β) τη μερική και όχι αποκλειστική απασχόληση
γ) τη διατήρηση των ιατρείων τους ως ελευθεροεπαγγελματίες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (με 300 επισκέψεις).

Όσον αφορά στη δεύτερη πρόταση της μερικής απασχόλησης σε συνδυασμό με τη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, ο ΙΣΑ τονίζει ότι αποτελεί την πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση, σε σχέση με την πρώτη.

Όπως εξηγεί, ο μισθός στη περίπτωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την εργασιακή σχέση της μερικής απασχόλησης, καθώς επίσης η πολιτεία θα επωφελείται εισπράττοντας περισσότερους φόρους από τα ιδιωτικά ιατρεία που θα λειτουργούν οι συγκεκριμένοι ιατροί.

Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους λειτουργούς υγείας να αποφασίσουν βάσει ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν.

«Δεν είναι δυνατό σε μερικές εβδομάδες να αλλάξει ένα σύστημα 30 ετών, με βίαιες αλλαγές χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου , χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού σώματος» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι για να πετύχει η μεταρρύθμιση, χρειάζεται o Υγειονομικός Χάρτης που θα αναδεικνύει, πόσοι γιατροί χρειάζονται, ανά ειδικότητα και ανά περιφέρεια με μεταβατική δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή, και άνοιγμα των συμβάσεων σε νέους συναδέλφους, εφόσον ήδη υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Είναι αναγκαίο, τονίζει ο ΙΣΑ, να δοθεί η ευκαιρία στους νέους ιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

«Δεν είναι δυνατό να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, καθότι δεν τους δίδεται το δικαίωμα επιλογής, καθώς επίσης πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον ασφαλισμένο να επιλέγει τον ιατρό του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου