ΥΓΕΙΑ

Σε κύκλωμα φοροδιαφυγής δεκάδες μαιευτήρες

σε-κύκλωμα-φοροδιαφυγής-δεκάδες-μαιε-519473

Κύκλωμα φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες γιατροί μαιευτήρες εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ. Η δράση του κυκλώματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», απλωνόταν σε δήμους της Αττικής, της Κρήτης και της Αχαΐας.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από διαπίστωση των ελεγκτών για γιατρούς που είχαν κάνει καισαρικές τομές, αλλά και φυσιολογικούς τοκετούς, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερώσει ποτέ τα βιβλία τους για τις ιατρικές πράξεις και να έχουν εκδώσει τις προβλεπόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικής Εφημερίδας στην εφημερίδα, η οποία δεν το κατονομάζει: «Χτυπήσαμε κοίτασμα πετρελαίου», καθώς τα ποσά που απεκρύβησαν από την εφορία είναι υπέρογκα.

Εν προκειμένω, το Σώμα ξεκίνησε την έρευνα «ανάποδα», δηλαδή από τα κατά τόπους ληξιαρχεία από τα οποία οι ελεγκτές έπαιρναν όλα τα στοιχεία για τις γεννήσεις που είχαν εγγραφεί σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια και με τους φακέλους ανά χείρας που περιελάμβαναν τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, οι άνδρες του ΣΔΟΕ επισκέπτονταν τα μαιευτήρια. Εκεί, έκαναν φύλλο και φτερό τα αρχεία των κλινικών προκειμένου να διαπιστώσουν πόσες γεννήσεις είχαν καταγραφεί, αλλά και ποιοι φυσιολογικοί τοκετοί και ποιες καισαρικές τομές αντιστοιχούσαν σε γιατρούς μαιευτήρες που συνεργάζονταν με τα νοσοκομεία.

Από εκεί και έπειτα, έκαναν αντιπαραβολή των στοιχείων και περνούσαν στην τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα φάση του ελέγχου. Πραγματοποιούσαν… επισκέψεις στα ιατρεία των γιατρών. Διαθέτοντας όλα τα δεδομένα ζητούσαν τα παραστατικά (βιβλία εσόδων-εξόδων, βιβλία επίσκεψης ασθενών, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών) για να εξακριβώσουν το ύψος της αμοιβής για τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις. Με έκπληξη διαπίστωσαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ότι είτε δεν υπήρχαν καν παραστατικά είτε σε αυτά αναγράφονταν πολύ χαμηλά ποσά.

Πλέον, το ΣΔΟΕ προχωρά σε ακριβή υπολογισμό των «μαύρων» εισοδημάτων, που όπως γίνεται αντιληπτό δεν δηλώθηκαν στην εφορία, καθώς και των προστίμων που αναλογούν στον κάθε μαιευτήρα. Παράλληλα, οι ελεγκτικές αρχές βρίσκονται σε διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, καθώς τα ποσά που απεκρύβησαν είναι ιδιαίτερα υψηλά.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου