ΥΓΕΙΑ

Η ηχορύπανση συντελεί στη συσσώρευση λίπους στη μέση

η-ηχορύπανση-συντελεί-στη-συσσώρευση-500125

Η ηχορύπανση ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της μέσης υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσαν στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τον περιβαλλοντικό θόρυβο με τον αυξημένο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμη, με επικεφαλής τον Δρ Γκόραν Περσάγκεν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Εξ αυτών, σχεδόν δύο στους τρεις (62%) είχαν εκτεθεί συστηματικά σε θόρυβο από την κίνηση οχημάτων έντασης τουλάχιστον 45 dB, ένας στους πέντε περίπου σε θόρυβο αεροπλάνων, ενώ ένας στους 20 σε θόρυβο τρένων ίδιας έντασης. Συνολικά, το 54% είχαν εκτεθεί σε μία πηγή θορύβου, το 15% σε δύο, ενώ το 2% και στις τρεις πηγές.

Οι ερευνητές εντόπισαν σχέση ανάμεσα στην ηχορύπανση από το δρόμο και στην περιφέρεια της μέσης, με μια αύξηση 0,21 εκατοστών για κάθε επιπλέον 5 dB θορύβου, πράγμα που ίσχυε κυρίως για τις γυναίκες.

Ο θόρυβος από τα οχήματα σχετιζόταν επίσης με μια αύξηση της αναλογίας μέσης/ισχίων κατά 0,16 εκατοστά για κάθε επιπλέον 5 dB θορύβου, πράγμα που ίσχυε κυρίως για τους άνδρες. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συσχέτιση με τον θόρυβο των αεροπλάνων, που φάνηκε να έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην περίμετρο της μέσης.

Η επίπτωση ήταν σωρευτική. Έτσι, όσο περισσότερες πηγές ηχορύπανσης συνδυάζονταν, τόσο αύξανε ο κίνδυνος για κοιλιακή παχυσαρκία. Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη περίμετρο μέσης αύξανε από 25% για όσους εκτίθεντο σε μόνο μια πηγη θορύβου, σε σχεδόν 50% για όσους εκτίθεντο και στις τρεις πηγές (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα). Ενώ από άποψη ηλικίας, η συσχέτιση βρέθηκε να ισχύει για άτομα άτομα κάτω των 60 ετών.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ηχορύπανση προκαλεί στρες στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας παίζουν ρόλο στην εναπόθεση λίπους κυρίως γύρω από τη μέση. Επίσης ο θόρυβος επηρεάζει τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες, ιδίως εξαιτίας διαταραχής του ύπνου, πράγμα που επιδρά στην όρεξη.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου