ΥΓΕΙΑ

Άντρας στη Γερμανία πέθανε από επιπλοκές στο σύνδρομο MERS

άντρας-στη-γερμανία-πέθανε-από-επιπλο-467727

Ένας 65χρονος άντρας πέθανε στη Γερμανία από επιπλοκές που σχετίζονται με το σύνδρομο MERS, το οποίο εκδήλωσε έπειτα από ταξίδι που έκανε στην αραβική χερσόνησο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο άντρας πιστεύεται ότι μολύνθηκε με τον επικίνδυνο ιό από μία καμήλα, σε επίσκεψη που έκανε σε ζωοπανήγυρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως έγινε γνωστό, αρχικά παρουσίασε το σύνδρομο, έδειξε ότι αναρρώνει, αλλά τελικά παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες από το οποίο και κατέληξε στις 6 Ιουνίου, στην πόλη Όστερκαπελν, στην Κάτω Σαξονία.

Ο κ. Μίκαελ Σίφμπενκερ, εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ομίλου Niels-Stensen όπου νοσηλευόταν ο 65χρονος, δήλωσε ότι το νοσοκομείο συμφώνησε με την οικογένειά του να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για την ασθένεια που του κόστισε τη ζωή.

Το μόνο που είπε ο κ. Σίφμπενκερ είναι ότι «ο MERS είχε εξασθενήσει τον οργανισμό του».

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι οι οποίοι είχαν έλθει σε επαφή με τον 65χρονο, ελέγχθηκαν μετά την νόσησή του, αλλά ουδείς είχε μολυνθεί.

Τρίτο κρούσμα

Είναι ο δεύτερος θάνατος επί γερμανικού εδάφους που σχετίζεται με τον ιό MERS και το τρίτο κρούσμα της νόσου. Οι δύο προηγούμενοι ασθενείς – ο ένας από το Κατάρ και ο άλλος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – είχαν νοσήσει το 2012 και το 2013, ενώ ο ένας είχε χάσει τη ζωή του.

Ο ιός MERS πρωτοεμφανίστηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία και έκτοτε έχει εξαπλωθεί στην Μέση Ανατολή και έχει προκαλέσει κρούσματα στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.

Συνολικά 1.200 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει εξαιτίας του σε όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 450 από αυτούς να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε άτομα που έπασχαν από υποκείμενα προβλήματα υγείας ή είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Στη Νότιο Κορέα

Τα περισσότερα κρούσματα εκτός Μέσης Ανατολής έχουν καταγραφεί στη Νότιο Κορέα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία του ιού.

Η επιδημία ξεκίνησε από το Ιατρικό Κέντρο Samsung στην Σεούλ, το οποίο ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει τις περισσότερες από τις λειτουργίες τουέως τις 24 Ιουνίου – μετά, το θέμα θα επανεξεταστεί.

Από τα συνολικώς 145 κρούσματα του συνδρόμου που έχουν καταγραφεί έως στιγμής στη Νότιο Κορέα, τα 70 μολύνθηκαν εντός του συγκεκριμένου νοσοκομείου, στο οποίο στα τέλη του Μαΐου είχε μεταφερθεί και αφεθεί επί μέρες δίχως μέτρα προφύλαξης ο πρώτος ασθενής που παρουσίασε τη νόσο.

Υπολογίζεται ότι με εκείνον τον πρώτο ασθενή ήρθαν σε επαφή τουλάχιστον 900 άλλοι νοσηλευόμενοι ασθενείς, οι επισκέπτες και οι φροντιστές τους απ’ όλες τις βαθμίδες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου.

Από τους 145 νοτιοκορεάτες ασθενείς, τουλάχιστον 15 έχουνκαταλήξει.

Το σύνδρομο MERS προκαλείται από έναν ιό της οικογένειας των κοροναϊών. Εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και έχει ποσοστό θνησιμότητάς σχεδόν 35%, διότι δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου