ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα με μοσχεύματα κερατοειδή

προβλήματα-με-μοσχεύματα-κερατοειδή-441395

Δύσκολη είναι η κατάσταση στον τομέα μεταμοσχεύσεων κερατοειδή. Οι οφθαλμίατροι βγάζουν κραυγή αγωνίας, καθώς δεν είναι δυνατή η εισαγωγή μοσχευμάτων λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

«Άνθρωποι που πάσχουν από τύφλωση και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδή δοκιμάζονται από ένα ακόμη εμπόδιο: δεν είναι δυνατή η εισαγωγή των μοσχευμάτων στην Ελλάδα, λόγω του κλεισίματος των τραπεζών», τονίζει ο πρόεδρος του Κολεγίου Οφθαλμολογίας και του Ελληνοαμερικανικού Ιατρικού Κολεγίου, καθηγητής κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των μοσχευμάτων κερατοειδή (πάνω από το 90%). «Η μεταμόσχευση κερατοειδή αποτελεί την πιο επιτυχημένη επέμβαση στον άνθρωπο και επαναφέρει το “φως” σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά σε όλες τις χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, η Ελλάδα παρά τα πολύ καλά κρατικά και ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν έχει αποκτήσει ακόμα ουσιαστική τράπεζα κερατοειδών, με ικανότητα την συλλογή και διακίνηση εγχώριων δωρηθέντων κερατοειδών.
«Οι υποτυπώδεις “τράπεζες” είναι απλά γραφεία εισαγωγής και διακίνησης αλλοδαπών ιστών, από πραγματικά προηγμένες χώρες, όπως η Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Φιλιππίνες και κυρίως η ΗΠΑ», σημειώνει.

Ο κ. Κανελλόπουλος σχολιάζει αρνητικά τη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). «Ουσιαστικά λειτουργεί ως γραφείο αναγγελίας κανονισμών, σχετικά με το τι δεν μπορεί να γίνει και όχι με το τι μπορεί να πραγματοποιηθεί Ο πρόεδρος του ΕΟΜ φαίνεται ότι διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ενα γραφείο που λειτουργεί με τηλεφωνητή μετά τις 5 μ.μ, καθώς και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ώστε να επικοινωνήσει κάποια τραγική οικογένεια για να δωρίσει όργανα και ιστούς αγαπημένου της μέλους που έχασε».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου