ΥΓΕΙΑ

Τελικά ίσως το μπλε χρώμα πρέπει να συμβολίζει το πάθος

τελικά-ίσως-το-μπλε-χρώμα-πρέπει-να-συμ-431626

Για πολλούς ανθρώπους, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος και θεωρείται πιο ζεστό από το μπλέ. Ωστόσο, ιαπωνική μελέτη διαπιστώνει ότι τα αντικείμενα με μπλε απόχρωση είναι πιο ζεστά στην αφή, σε σχέση με τα κόκκινα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οζάκα, σε συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνίας Nippon, με επικεφαλής τον Χσιν-Νι Χο, ζήτησε από ομάδα εθελοντών να μπουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να αγγίξουν δύο αντικείμενα, το ένα μπλε και το άλλο κόκκινου χρώματος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, το κόκκινο αντικείμενο έγινε αισθητό ως πιο κρύο, κατά μισό βαθμό Κελσίου, από το μπλε.

«Ένιωσα μεγάλη έκπληξη καθώς, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, περίμενα ότι οι εθελοντές θα αισθάνονταν πιο θερμά τα κόκκινα αντικείμενα και πιο κρύα τα μπλε. Όμως από την έρευνά μας προέκυψε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην αρχή νομίσαμε ότι κάτι είχαμε κάνει λάθος, αλλά το εύρημά μας επιβεβαιώθηκε», εξήγησε ο Δρ Χο.

Η μελέτη λοιπόν ακυρώνει την μέχρι σήμερα διαδεδομένη αντίληψη και ακυρώνει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι ο κόκκινος φωτισμός σε ένα δωμάτιο γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως πιο ζεστός, ενώ ο μπλε ως πιο ψυχρός. Όταν όμως οι άνθρωποι αγγίζουν μπλε και κόκκινα αντικείμενα, τότε νιώθουν το αντίστροφο για τη θερμοκρασία τους.

Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη διάψευση των προσδοκιών μας. Όχι μόνο θεωρούμε από πριν δεδομένο ότι, ένα κόκκινο αντικείμενο είναι πιο ζεστό από το μπλε, αλλά επίσης στο μυαλό μας ασυνείδητα έχουμε την αντίληψη ότι θα είναι πιο ζεστό από ό,τι αυτό είναι στην πραγματικότητα.

Έτσι, όταν το πιάνουμε και εξ αντικειμένου αυτό μας διαψεύδει σχετικά με τη θερμοκρασία του, τότε το νιώθουμε πιο κρύο από ό,τι αυτό είναι. Με άλλα λόγια, το αντικείμενο χρειάζεται να έχει μια πιο υψηλή θερμοκρασία για να ικανοποιήσει την εκ των προτέρων προσδοκία μας γι’ αυτήν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου