ΥΓΕΙΑ

Θρεπτικές τροφές και φάρμακα: συνδυάζονται ή όχι;

θρεπτικές-τροφές-και-φάρμακα-συνδυάζ-43017

Θρεπτικές τροφές και συνταγογραφημένα φάρμακα, μοιάζουν με έναν ιδανικό συνδυασμό για την υγεία μας. Είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα; Όχι απαραίτητα. Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποσότητα των απορροφούμενων δραστικών ουσιών των φαρμάκων αλλά και τον μεταβολισμό. Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ακολουθούμενη φαρμακευτική θεραπεία μας.

Για το λόγο αυτό, αν και δεν ξέρουμε σίγουρα πόσο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τροφές και φάρμακα, μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές..

Χυμός γκρέιπφρουτ

Η βιταμίνη C, το κάλιο και οι φυτικές ίνες, είναι μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ. Ωστόσο, ο χυμός του γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα εντερικά ένζυμα, επιτρέποντας σε περισσότερες από 85 ουσίες να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, μεταξύ αυτών οι στατίνες, οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου κ.ά. Επιπλέον ορισμένα είδη αναψυκτικών μπορεί να περιέχουν χυμό γκρέιπφρουτ, οπότε καλό είναι να ελέγχετε εκ των προτέρων τις ετικέτες των ποτών αυτών. Για το λόγο αυτό μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό γκρέιπφρουτ με χυμό πορτοκαλιού, που είναι το ίδιο ωφέλιμος και χωρίς βλαβερές για τον οργανισμό συνέπειες.

Μπανάνες

Πλούσιες σε κάλιο, οι μπανάνες αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων ή και καρκίνου. Ωστόσο προβλήματα μπορούν να προκύψουν εάν τα άτομα κάνουν χρήση φαρμάκων για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τρώνε αρκετές τροφές εμπλουτισμένες με κάλιο. Σχεδιασμένα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν την ποσότητα του καλίου στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα κι ενδεχομένως καρδιακές παθήσεις (ταχυπαλμίες), εάν η κατανάλωση φαρμάκων συνοδεύεται με την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο. Οι μπανάνες περιέχουν τυραμίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται επίσης σε ορισμένα είδη κόκκινου κρασιού, στη σόγια ή στο τυρί και αλληλεπιδρά αρνητικά με ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται ιδίως σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

Χυμός cranberry

Το cranberry, αυτό το γυαλιστερό κόκκινο φρούτο που καταναλώνεται κατά βάση νωπό, αποξηραμένο, είτε ως χυμός, λειτουργεί εντυπωσιακά σε περιπτώσεις λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μπορεί να επιδράσει αρνητικά με φάρμακα που περιέχουν στατίνες, όπως η ατροβαστατίνη κ.ά.

Σπανάκι

Μαζί με τα συγγενικά του, σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, θεωρούνται από τις πλέον υγιεινές τροφές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Κ και την χαμηλή θερμιδική τους αξία. Για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, δεν ενδείκνυται η μεγάλη κατανάλωση «πράσινων» λαχανικών. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η υπερκατανάλωση τέτοιου είδους τροφών, μπορεί να μειώσει την αντιπηκτική ικανότητα των φαρμάκων. Η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι μισό με ένα φλιτζάνι, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα φρούτα και στα λαχανικά, είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων αλλά και διαβήτη και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, αλλά και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Όπως όμως εξηγούν οι ειδικοί, λόγω του ότι χωνεύονται αργά, μπορεί να επιβραδύνουν και το ρυθμό απορρόφησης των φαρμάκων από το αίμα, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται μικρότερο ποσοστό δραστικών ουσιών από το αίμα σε σχέση με το ενδεικνυόμενο, βάσει των συνταγών.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αλλά πάντοτε να συνοδεύετε τα φάρμακα με άφθονο νερό. Είναι το μόνο που δεν βλάπτει και βοηθά το στομάχι να λειτουργεί καλύτερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου