ΥΓΕΙΑ

Μετ’ εμποδίων η λειτουργία της νέας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

μετ-εμποδίων-η-λειτουργία-της-νέας-εθ-419843

Αν και συστάθηκε σε σώμα η νέα Εθνική επιτροπή Εμβολιασμού, μετά από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης τον Σεπτέμβριο του 2013, ωστόσο φαίνεται να οδηγούμαστε σε επανάληψη της διαδικασίας καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, δεν ανέλαβε καθήκοντα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διοριστεί νέος πρόεδρος, να δημοσιευθεί και πάλι η σύσταση της επιτροπής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα η επιτροπή.

Η διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στην επικαιροποίηση και προσαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στερεί ταυτόχρονα από τους ελληνες πολίτες νέα εμβόλια τα οποία έχουν λάβει την έγκριση του ΕΟΦ.

Όπως είναι γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είναι υπεύθυνη για την ένταξη των νέου τύπου εμβολίων στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού, καθώς εξετάζει τις υποβληθήσες προτάσεις, γνωμοδοτεί και εισάγει στην λίστα τα νέα σκευάσματα. Αυτό έχει ως συνέπεια την ένταξη των νέων εμβολίων στη Θετική Λίστα Φαρμάκων, άρα την κάλυψη του κόστους τους από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Ζήτημα δημόσιας υγείας η λειτουργία της επιτροπής

Φορείς του χώρου της Υγείας σχολιάζοντας τη νεότερη αυτή εξέλιξη επισημαίνουν ότι, οι γραφειοκρατικές ή όποιες άλλες αγκυλώσεις καθυστερούν την λειτουργία της επιτροπής αφήνουν έκθετους τους πολίτες σε λοιμώδη νοσήματα και επιδημικές καταστάσεις.

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το πρόσφατο κρούσματα μηνιγγίτιδας σε μονάδα της Σχολής Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κενού που έχει δημιουργεί από τη μη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Ενώ υπάρχει ήδη εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ το εμβόλιο Bexsero κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, που ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω, προς το παρόν, το κόστος του (115,73 ευρώ) δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο από το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.). Η χορήγησή του στα βρέφη περιλαμβάνει τρεις δόσεις και μία αναμνηστική, ενώ στα παιδιά και τους ενήλικες, δύο συν μια δόση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων.

Η νυν αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε παλαιότερες δηλώσεις της για τη μηνιγγίτιδα είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ο εμβολιασμός».

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου