ΥΓΕΙΑ

Οι ΗΠΑ δίνουν μισό δισ. δολάρια για μελέτη στη «μακρά Covid»

οι-ηπα-δίνουν-μισό-δισ-δολάρια-για-μελέ-419778

Έως και 40.000 ασθενείς του κοροναϊού αναμένεται να εγγραφούν σε μεγάλη μελέτη για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 που θα ξεκινήσει φέτος στις ΗΠΑ με χρηματοδότηση 470 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ελπίδα είναι ότι η μελέτη θα αποκαλύψει τον βιολογικό μηχανισμό της λεγόμενης μακράς Covid, μια ποικιλία συμπτωμάτων που επιμένουν για μήνες μετά την ανάρρωση από Covid-19.

Κόπωση, πονοκέφαλος, δύσπνοια, δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης, άγχος και κατάθλιψη είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μυστηριώδους πάθησης, η οποία πλήττει το 10 με 30 τοις εκατό των ασθενών Covid-19, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Ο μόνος τρόπος να βρούμε την άκρη είναι οι πολύ μεγάλες μελέτες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που χρηματοδοτεί την προσπάθεια.

Στη μελέτη θα εγγραφούν ως εθελοντές ενήλικες και παιδιά που διαγιγνώσκονται με ήπια ή σοβαρή Covid-19 προκειμένου να προσδιοριστούν οι παράγοντες που οδηγούν σε μακροχρόνια συμπτώματα.

Η μελέτη δεν θα εξετάσει υποψήφιες θεραπείες, θα μπορούσε όμως να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης το κατά πόσο ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για μακρά Covid.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου