ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Στατίνες και για όσους κινδυνεύουν λίγο από τη χοληστερίνη

βρετανία-στατίνες-και-για-όσους-κινδυ-413107

Την χορήγηση στατινών και σε ανθρώπους που διατρέχουν μικρό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, ενέκρινε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας.

Όπως ανακοίνωσε το NICE (Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής) οι γιατροί μπορούν πλέον να χορηγούν στατίνες σε ανθρώπους που έχουν μία στις δέκα πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ έως τώρα μπορούσαν να τις χορηγούν σε όσους είχαν μία στις πέντε πιθανότητες εμφράγματος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στατίνες μπορούν πλέον να χορηγηθούν σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών, καθώς και στους νεώτερους ανθρώπους που καπνίζουν, είναι παχύσαρκοι, έχουν υψηλή χοληστερόλη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας

Το NICE υπολογίζει ότι με την μαζική χορήγηση θα αποτραπούν το ένα στα επτά εμφράγματα που ετησίως καταγράφονται στη Βρετανία, όπου 180.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ιδίως της «κακής» (LDL), η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες και ανοίγει το δρόμο στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι γιατροί μπορούν να υπολογίσουν πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να εκδηλώσει έμφραγμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, χρησιμοποιώντας έναν πίνακα ή έναν αλγόριθμο υπολογισμού καρδιαγγειακού κινδύνου, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία κ.ά.

Η απόφαση του NICEαντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από αρκετούς γιατρούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι αντί να χορηγηθούν φάρμακα σε ουσιαστικά υγιείς ανθρώπους, θα έπρεπε να γίνουν προσπάθειες για να βελτιώσει ο κόσμος τον τρόπο ζωής του.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου