ΥΓΕΙΑ

Ατονία ή κόπωση: πώς αντιμετωπίζονται;

ατονία-ή-κόπωση-πώς-αντιμετωπίζονται-411359

Όχι, δεν φταίει το εορταστικό άγχος να τα προλάβετε όλα για την συσσωρευμένη κούρασή σας. Η ατονία ή η κόπωση ενδεχομένως προκύπτουν από βαθύτερες αιτίες που όμως μπορεί να αντιμετωπιστούν και μέσω της σωστής διατροφής.

Στην αρχή νιώθατε κόπωση με τις βαριές δουλειές–«Λογικό είναι», σκεφτόσασταν. Mε το πέρασμα των εβδομάδων, όμως, ακόμη και το να στρώσετε τα κρεβάτια ή να πάτε μέχρι την κουζίνα σας, σας φαινόταν… βουνό.

H κόπωση είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι έχουν μειωθεί πολύ τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας και πιθανότατα έχετε περάσει πλέον από το στάδιο της σιδηροπενίας. Γι αυτό λάβετε τα μέτρα σας: ορισμένα απλά και έξυπνα τρικάκια για να βελτιώσετε την κατασταση, όσο περνά από το χέρι σας λοιπόν:

-Συνδυάστε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με:

• Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκαλιού, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, πεπόνι, χόρτα, σπανάκι, μαρούλι κλπ. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Όταν, λοιπόν, τρώτε μπριζόλα, νοστιμίστε τη με λεμόνι, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για να αυξήσετε τις αντοχές σας.

• Λευκό κρασί: Το μηλικό οξύ που περιέχει αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου.

-Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:

• Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

• Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο.

Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.

• Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Από τη Βασιλιάννα Παντελέων, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο και επιστημονική συνεργάτη του www.iator.gr .

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου