ΥΓΕΙΑ

Ποιά είναι η καλύτερη στάση ύπνου;

ποιά-είναι-η-καλύτερη-στάση-ύπνου-39816

Είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την υγεία του οργανισμού μας όσο και για την ψυχολογία μας. Πολλές φορές, όμως, κι ενώ έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ξυπνάμε κουρασμένοι και/ή πιασμένοι. Ένας από τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό οφείλεται στη στάση του σώματός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι βασικές στάσεις ύπνου είναι:

  • ανάσκελα

  • μπρούμυτα

  • στο πλάι (δεξιά ή αριστερά)

Ποιά είναι η καλύτερη και ποιά η χειρότερη στάση ύπνου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο πλάι, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τον ώμο και το ισχίο τους, και συχνά να αισθάνονται πιασμένοι σε αυτά τα σημεία. Επιπλέον, όσοι κοιμούνται στη δεξιά πλευρά ενδέχεται να έχουν αίσθημα καύσου στο στέρνο τους, εξαιτίας της χαλάρωσης του μυός του οισοφάγου που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αποτρέπει τα γαστρικά υγρά από το να φτάσουν στον λάρυγγα. Αυτή η χαλάρωση δεν υπάρχει όταν κάποιος κοιμάται στην αριστερή πλευρά.

Η στάση ύπνου που επιλέγεται από τον μικρότερο αριθμό ατόμων είναι μπρούμυτα (μεταξύ 5 και 10%). Και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι και η χειρότερη στάση για να κοιμάται κανείς, καθώς σε αυτή τη στάση ασκείται πίεση σε ολόκληρο το σώμα. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά ξυπνάνε πιασμένοι και με μυϊκούς πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων επιλέγει την ανάσκελη στάση για να κοιμηθεί. Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή στάση ύπνου σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα και χρησιμοποιεί ένα χαμηλό μαξιλάρι για τη στήριξη του αυχένα, καταφέρνει να μειώσει τον σωματικό πόνο, και αποφεύγει αισθήματα καύσου. Στον αντίποδα, το να κοιμάται κανείς ανάσκελα αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού.

Συμπέρασμα

Η στάση στον ύπνο μας είναι σημαντική για να αισθανόμαστε ξεκούραστοι και να έχουμε ευεξία. Κι ενώ γνωρίζουμε ποια θεωρείται η καλύτερη και ποια η χειρότερη στάση, αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για έναν ξεκούραστο ύπνο είναι το πώς ο καθένας από εμάς βολεύεται.

Είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς συνήθειες στον ύπνο του. Αυτά που μπορεί και πρέπει να βελτιώσει ο καθένας μας, προκειμένου να έχει εν τέλει καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι να χρησιμοποιεί ένα καλό ανατομικό μαξιλάρι για στήριξη του αυχένα και ακόμη ένα κάτω ή ανάμεσα στα γόνατα. Επίσης, είναι σημαντική η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου-ξυπνήματος. Το τελευταίο ίσως να είναι πιο σημαντικό ακόμη κι από τη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μιχάλης Σαμαράς – Φυσικοθεραπευτής

physionow.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου