ΥΓΕΙΑ

Τρεις ερωτήσεις για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό

τρεις-ερωτήσεις-για-την-κατάθλιψη-μετ-397574

«Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν ανιχνεύεται πάντοτε», δήλωσε ο δρ Άνταμ Απόντε, παιδίατρος στην Ιατρική Σχολή «Όρος του Σινά» (Mount Sinai) στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Διαπιστώσαμε ότι όσο λιγότερες ερωτήσεις κάνουμε στην νέα μητέρα, τόσο το καλύτερο, διότι με αυτές ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας μαζί της που την βοηθάει πολύ».

Όπως αναφέρει στο τεύχος Σεπτεμβρίου η επιθεώρηση «Pediatrics», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), η κατάθλιψη μετά την απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα συχνό πρόβλημα.

Υπολογίζεται πως την εκδηλώνει το 10% έως 15% των νέων μητέρων, οι οποίες μέσα σε 20 μέρες από τον τοκετό αρχίζουν να εκδηλώνουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.

Τέτοια συμπτώματα είναι άρνηση να δουν ή να θηλάσουν το παιδί, ανορεξία, απώλεια βάρους, διαταραχές ύπνου και διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, οξυθυμία, συνεχείς καυγάδες με τους συγγενείς, φοβίες (λ.χ. ότι δεν είναι ικανές να μεγαλώσουν το παιδί, ότι θα τους το πάρουν, ότι το παιδί δεν είναι καλά), καταθλιπτικού περιεχομένου παραληρητικές ιδέες (λ.χ. «είμαι άρρωστη», «τι να την κάνω τη ζωή») και τάσεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η θεραπεία συνίσταται σε ψυχολογική υποστήριξη και ενδεχομένως στην λήψη κάποιου ήπιου καταθλιπτικού, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τη νοσηλεία της γυναίκας σε κλινική και τη χορήγηση βαριάς φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ερωτήσεις

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πρόγραμμα Εφηβικής Μητρότητας του Κολοράντο (CAMP) ανέλυσαν στοιχεία από 199 μητέρες ηλικίας έως 26 ετών και διαπίστωσαν ότι τρεις ερωτήσεις ήταν αυτές που μπορούσαν εύκολα να ανιχνεύσουν την κατάθλιψή τους:

  • Κατηγορώ αναίτια τον εαυτό μου όταν κάτι δεν πάει καλά.
  • Αισθάνομαι τρομαγμένη ή πανικοβλημένη χωρίς να υπάρχει λόγος.
  • Αισθάνομαι άγχος ή ανησυχία χωρίς να υπάρχει λόγος.

«Οι τρεις αυτές προτάσεις σχετίζονται με το άγχος – και η επιλόχειος κατάθλιψη έχει ισχυρή αγχώδη συνιστώσα», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Τζανέλ Σίντερ, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ. «Στην πραγματικότητα, η επιλόχειςο κατάθλιψη πηγάζει από το ότι η μητέρα δεν ξέρει τι να κάνει με το μωρό της και φοβάται ή πανικοβάλλεται».

Οι εθελόντριες απάντησαν σε αυτές τις ερωτήσεις με «ναι, τις περισσότερες φορές», «ναι, μερικές φορές», «όχι πολύ συχνά» ή «όχι ποτέ». Οι καταφατικές απαντήσεις ήταν αυτές που υποδήλωναν επιλόχειο κατάθλιψη.

Μελαγχολία και ψύχωση

Σύμφωνα με άρθρο των κ.κ. Α. Κελλαρτζή, Θ. Μίκου και Ι. Μπόντη, από την Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του κ. Θ. Διδασκάλου από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην επιθεώρηση «Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογία», η κατάθλιψη είναι μία από τις τρεις ομάδες ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την λοχεία. Οι άλλες δύο είναι η επιλόχειος μελαγχολία και η επιλόχειος ψύχωση που προσβάλλουν το 50%-85% και το 0,1%-0,2% των γυναικών αντιστοίχως.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας μελαγχολίας είναι νευρικότητα, οξυθυμία, στεναχώρια και «πεσμένο» ηθικό. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εκδηλώνονται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, είναι παροδικά (διαρκούν έως λίγες ώρες κάθε φρά) και καθώς περνούν οι μέρες υποχωρούν σταδιακά για να εξαλειφθούν έπειτα από 3-4 εβδομάδες.

Όσον αφορά την επιλόχειο ψύχωση, αυτή έχει τα ίδια συμπτώματα με την επιλόχειο κατάθλιψη μαζί όμως με μανιακά στοιχεία, έντονη διέγερση, σοβαρή αϋπνία, φοβερή αναστάτωση και απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα, ενώ σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η μητέρα μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή του παιδιού της και να αυτοκτονήσει.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου