ΥΓΕΙΑ

Κερδίζουν νέα ειδικότητα μικροβιολόγοι του ΕΣΥ

κερδίζουν-νέα-ειδικότητα-μικροβιολό-378658

Δυνατότητα απόκτησης της ειδικότητας της Κλινικής Μικροβιολογίας δίνεται σε μικροβιολόγους του ΕΣΥ.

Με τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 386/1995 επιτρέπεται να μετάσχουν στις σχετικές εξετάσεις μικροβιολόγοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας χαρακτηρίζει την τροποποίηση αναγκαία, καθώς το έργο των δημόσιων νοσοκομείων αυξάνεται σημαντικά, ενώ ο αριθμός των εξειδικευμένων μειώνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνατότητα απόκτησης ειδικότητας Κλινικής Μικροβιολογίας δίνεται στις εξής κατηγορίες μικροβιολόγων οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε πανεπιστημιακά ή νοσοκομεία του ΕΣΥ:

Γιατρούς οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Μικροβιολογία για τουλάχιστον έξι μήνες σε κλινική ή εξωτερικό ιατρείο λοιμώξεων, με τη διαδικασία των εκπαιδευτικών αδειών και εργάζονται σε οργανική και μόνιμη θέση επί τρία έτη (ο χρόνος εξειδίκευσης είναι σήμερα δύο έτη).

Οσους έχουν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό για δύο χρόνια στο αντικείμενο της Κλινικής Μικροβιολογίας. Σε μικροβιολόγους οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί για τουλάχιστον έξι μήνες με τον θεσμό των εκπαιδευτικών αδειών ή ως υπότροφοι κρατικών φορέων ή κοινωφελούς σκοπού ιδρυμάτων (τοποθετούνται ως υπεράριθμοι μέχρι να δώσουν εξετάσεις).

Σε μικροβιολόγους που ήδη υπηρετούν επί μία τριετία σε κλινικές του ΕΣΥ ή του Πανεπιστημίου, οι οποίες αναγνωρίζονται ως κέντρα εξειδίκευσης στην Κλινική Μικροβιολογία, μπορούν να αναγνωρίσουν την εξειδίκευση κατόπιν εξετάσεων.

Στρατιωτικοί μικροβιολόγοι, καθώς και υπότροφοι ξένων χωρών, μπορούν να τοποθετηθούν για μετεκπαίδευση ως υπεράριθμοι σε αναγνωρισμένα κέντρα εξειδίκευσης, έπειτα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Εφόσον συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο (δύο έτη), αποκτούν εξειδίκευση -έπειτα από εξετάσεις- στην Κλινική Μικροβιολογία.

Δυνατότητα δίνεται και σε μικροβιολόγους με διδακτορικό δίπλωμα στην Κλινική Μικροβιολογία ή αναγνωρισμένο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων και εργάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια στο ΕΣΥ ή σε πανεπιστημιακή κλινική.

Η εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία γίνεται σε μικροβιολογικά τμήματα του ΕΣΥ ή του Πανεπιστημίου, τα οποία πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Εχουν στην οργανική τους δύναμη δύο γιατρούς με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση. Ο ένας πρέπει να είναι συντονιστής διευθυντής ή διευθυντής ΕΣΥ, καθηγητής ή αναπληρωτής καθηγητής. Εχουν αναπτυγμένες κλινικές και μονάδες, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα νοσημάτων. Υπάγονται σε νοσοκομείο, στο οποίο λειτουργεί εξωτερικό ιατρείο λοιμώξεων.

Η αναγνώριση των τμημάτων ως κατάλληλων για εξειδίκευση γιατρών γίνεται από 11μελή επιτροπή, η οποία ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλη της δύο καθηγητές Παθολογίας και Παιδιατρικής (με ειδίκευση στις λοιμώξεις), πέντε συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ (μικροβιολόγος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, παθολόγος – ογκολόγος και χειρουργός) και εκπροσώπους της Μικροβιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Λοιμώξεων και του υπουργείου Υγείας.

Οι κλινικοί μικροβιολόγοι έχουν ως αντικείμενο την εργαστηριακή διάγνωση των λοιμώξεων, την εργαστηριακή υποστήριξη της θεραπείας (αντιβιόγραμμα, στάθμες αντιβιοτικών), συμβάλλοντας στη χάραξη της θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση της επιδημιολογίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου