ΥΓΕΙΑ

Άνιση μεταχείριση οδοντιάτρων στο ΠΕΔΥ

άνιση-μεταχείριση-οδοντιάτρων-στο-πε-375926

Εξώδικο για βάναυση εργασιακή αντιμετώπιση των οδοντιάτρων που έχουν ενταχθεί στις Μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) απέστειλε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ στον Υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) διαμαρτύρεται όπως οι ίδιοι αναφέρουν για ‘’την βάναυση εργασιακή αντιμετώπιση των Ιατρών μελών μας, που έχουν ενταχθεί στις Μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν.4238/2014, σχετικά με τον ανώτατο ημερή-σιο χρόνο εργασίας τους αλλά και την διευθέτησή του, αγνοώντας παντελώς τις ειδικές συνθήκες της εργασίας τους αλλά και τα ιδιαίτερα καθήκοντα που απορρέουν από αυτήν’’

Καταγγέλλει , επίσης, η ομοσπονδία το Υπουργείο Υγείας για επιβολή με την παραπάνω εγκύκλιο, 8ωρης υποχρεωτικής συνεχόμενης εργασίας σε ειδικευ-μένους Ιατρούς , ηλικίας 45-65 ετών, που εξετάζουν ασθενείς στα Ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ., χωρίς τη παρουσία Γραμματέων και Νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνονται με την ηλεκτρονική συνταγο-γράφηση και την ανάλογη παραπεμπτικογραφία.

‘’Σας Καλούμε άμεσα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να προσαρμόσετε τον ανώτατο ημερήσιο χρόνο εργασίας αλλά και την διευθέτησή του, σύμφωνα με τα κρατούντα στους ειδικευμένους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., εφόσον επίκειται η αξιολόγηση και κατάταξη των Ιατρών μελών μας στους Ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. στους βαθμούς του Διευθυντή, Επιμελητή Α’ και Β’, σύμφωνα με τα χρόνια της προϋπηρεσίας τους ‘’ τονίζει η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

‘’Θα υποχρεωθούμε, για τη προστασία των θιγόμενων Ιατρών μελών μας, να προσφύγουμε ενώπιον του οικείου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και ενώπιον κάθε αρμόδιας Δικαστικής και Δημόσιας Αρχής’’ γνωστοποιεί η ομοσπονδία .

Άνιση μεταχείριση Ιατρών στο ΠΕΔΥ

Η ομοσπονδία κάνει λόγο και για άνιση μεταχείριση των Ιατρών μελών του ΕΟΠΥΥ , σε σχέση με τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., όπως τονίζουν ως προς ‘’ τον ανώτατο επιτρεπόμενο ημερήσιο χρόνο τακτικής εργασίας, εφόσον ο χρόνος αυτός είναι επτά (7) ώρες για τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και οκτώ (8) ώρες για τους Ιατρούς του Π.Ε.Δ.Υ.. Επίσης, δυσμενή και άνιση μεταχείριση συνιστά η επί οκτώ (8) συνεχόμενες ώρες απασχό-ληση των Ιατρών του Π.Ε.Δ.Υ. στα Εξωτερικά Ιατρεία των Μονάδων Υγείας, χωρίς τη παρουσία Γραμματέων και Νοσηλευτών(-τριών), όταν η αντίστοιχη εργασία δεν υπερβαίνει τις πέντε (5) ώρες στα αντίστοιχα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων για τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ.’’

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του απαντάει στην εξώδικη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) αναφέροντας ότι ‘’Οι ειδικευμένοι ιατροί – οδοντίατροι που προέρχονται από τις πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι με βάση το ν.4238/2014 εντάχθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), εργάζονται ως ιατροί – οδοντίατροι ΠΕ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατά συνέπεια, το ωράριο εργασίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στον κλάδο ιατρών – οδοντιάτρων ΕΣΥ, είναι το οκτάωρο με βάση όσα ισχύουν και για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους’’

‘’Είναι προφανές ότι μετά την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς εργασίας με τους ιατρούς – οδοντιάτρους του ΕΣΥ, που είναι το επτάωρο’’ τονίζει το Υπουργείο .

Σημειώνει, επίσης, το Υπουργείο Υγείας ότι έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες (έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Αξιολόγησης σε κάθε ΔΥΠΕ της χώρας . ‘’Εχει εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος) και επιδίωξή μας είναι η κατάταξή των ιατρών – οδοντιάτρων στον κλάδο ΕΣΥ να γίνει συντομότερα από τη προβλεπόμενη στο νόμο προθεσμία, που είναι οι οκτώ μήνες μετά την αίτηση τους’’ υπογραμμίζει το Υπουργείο.

life2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου