ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την γυναικεία λίμπιντο

ηπα-εγκρίθηκε-το-πρώτο-φάρμακο-για-την-374182

Το πρώτο συνταγογραφούμενο φάρμακο που αυξάνει την ερωτική επιθυμία των γυναικών, ενέκρινε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) θεωρείται ένα ορόσημο, το οποίο επί χρόνια επιδίωκε η φαρμακευτική βιομηχανία ελπίζοντας ότι θα αναπαράγει την επιτυχία των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Ωστόσο το νέο φάρμακο συνοδεύεται από αυστηρές προειδοποιήσεις ασφαλείας, διότι μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων, ιδίως όταν συνδυαστεί με αλκοόλ.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν η γυναίκα παίρνει άλλα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα – λ.χ. φάρμακα για μυκητιάσεις.

«Οι ασθενείς και οι γιατροί θα πρέπει να κατανοούν πλήρως τους δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με το φάρμακο, πριν αποφασίσουν τη χρήση του», δήλωσε η δρ Τζάνετ Γούντκοκ, διευθύντρια του Κέντρου Φαρμάκων της FDA.

Το νέο φάρμακο, που θα αρχίσει να διατίθεται στην αμερικανική αγορά από τον ερχόμενο Οκτώβριο, είθισται να αποκαλείται «γυναικείο βιάγκρα» παρότι έχει εντελώς διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Περιέχει την δραστική ουσία φλιμπανσερίνη (flibanserin) και θα διατεθεί με την εμπορική ονομασία Addyi.

Το Addyi είχε υποβληθεί για έγκριση άλλες δύο φορές την τελευταία πενταετία, αλλά είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με ένα πλάνο ασφαλείας που κατήρτισε η FDA, για να μπορεί ένας γιατρός να το χορηγεί θα πρέπει να πιστοποιηθεί, συμμετέχοντας σε ειδική, διαδικτυακή εκπαίδευση.

Το ίδιο ισχύει και για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να θυμίζουν στις ασθενείς να αποφεύγουν το αλκοόλ όσο καιρό παίρνουν το φάρμακο.

Οι δε ασθενείς θα πρέπει να διακόπτουν τη λήψη του, εάν δεν δουν κάποια βελτίωση στην ερωτική επιθυμία τους έπειτα από οκτώ εβδομάδες χρήσης.

Σε αντίθεση με το βιάγκρα και τα άλλα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, το Addyi δεν λαμβάνεται λίγη ώρα πριν το σεξ, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, ενώ συνήθως απαιτείται λίγος καιρός έως ότου δουν βελτίωση στην ερωτική επιθυμία τους οι ασθενείς.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου