ΥΓΕΙΑ

Καρκινοπαθείς: πληρώνουν συμμετοχή στην θεραπεία

καρκινοπαθείς-πληρώνουν-συμμετοχή-σ-367705

Οι καρκινοπαθείς πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα τους , αναφέρει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), διαψεύδοντας τoν Υπουργό Υγείας ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι μηδενική η συμμετοχή των χρονίως πασχόντων.

Για ανακρίβειες κατηγορεί το ΜΚΙΕ τον Υπουργό Υγείας γι’ όλα όσα αναφέρει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, σε καθημερινή βάση, και αφορούν στην μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των ασφαλισμένων ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέες χαμηλότερες τιμές για τα φάρμακα, ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού , τονίζουν ότι ‘’προκύπτουν μερικά ερωτήματα για τους ασφαλισμένους καρκινοπαθής αφού από εκεί που δεν πλήρωναν τίποτα για τη θεραπεία τους, πλέον καλούνται να καταβάλουν χρήματα’’
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για την συμμέτοχη των χρονίως πασχόντων στην θεραπεία τους είναι τα πιο κάτω:

Παράδειγμα 1ο

  • Η λετροζόλη αποτελεί εγκεκριμένη ορμονοθεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τόσο σαν επικουρική (προφυλακτική θεραπεία) όσο και σαν 1ης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου μαστού ή μετά από αστοχία στα αντιοιστρογόνα.
  • Η συνταγογράφηση της γίνεται με μηδενική συμμετοχή όπως αναγράφεται άλλωστε και στην συνταγή που λαμβάνει ο/η ασφαλισμένος/η καρκινοπαθής ασθενής.
  • Τα σκευάσματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι το πρωτότυπο με λιανική τιμή 70.59 ευρώ καθώς και 15 γενόσημα το φθηνότερο από τα οποία κοστίζει 50.67 ευρώ.
  • Οι αναφερόμενες τιμές αφορούν ένα κουτί φαρμάκου που καλύπτει τη θεραπεία ενός μηνός.
  • Η ασφαλιστική τιμή (δηλαδή η τιμή που ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει) είναι 41.38 ευρώ. Συνεπώς ο/η ασφαλισμένος/η καρκινοπαθής που χρειάζεται να λάβει την συγκεκριμένη θεραπεία θα πρέπει να πληρώσει 9.29 ευρώ κατ΄ελάχιστον για ένα κουτί λετροζόλης επιλέγοντας το ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ γενόσημο που κυκλοφορεί
    (λιανική τιμή του φθηνότερου γενόσημου 50.67 ευρώ -ασφαλιστική τιμή 41.38 ευρώ = 9.29ευρώ)
  • Η λετροζόλη μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά επί 5 έτη, συνεπώς το κόστος που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος για το πρωτότυπο συνολικά φθάνει τα 1752.60 ευρώ και για το φθηνότερο γενόσημο τα 557.40 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο

  • Η γοσερελίνη αποτελεί επίσης εγκεκριμένη θεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού και τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη. Χορηγείται υποδορίως κάθε 28 ημέρες ή κάθε 12 εβδομάδες ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Ο ελάχιστος χρόνος χορήγησης για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού είναι 2 έτη ενώ για τους πάσχοντες από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτου το φάρμακο χορηγείται μέχρι μη ανταποκρίσεως ( με βάση τη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία).
  • Και εδώ η συνταγογράφηση γίνεται με μηδενική συμμετοχή. Το σκεύασμα μηνιαίας χορήγησης που κυκλοφορεί έχει λιανική τιμή 90.87 ευρώ ενώ η ασφαλιστική τιμή είναι 75.76 ευρώ. Συνεπώς η διαφορά που προκύπτει είναι 15.11 ευρώ το μήνα, αλλά επειδή δεν κυκλοφορεί αντίγραφο του φαρμάκου στην αγορά ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί το ήμισυ της διαφοράς, δηλαδή 7.55 ευρώ.
  • Το σκεύασμα που χορηγείται ανά 12 εβδομάδες κυκλοφορεί με λιανική τιμή 256.23 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 227.27 ευρώ. Άρα σ αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει 14.48 ευρώ το τρίμηνο (για τους ίδιους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω).
  • Η γοσερελίνη μπορεί να χορηγηθεί για 2 έτη, οπότε το συνολικό κόστος για τον ασφαλισμένο για το μηνιαίο σκεύασμα φθάνει τα 181.20 ευρώ.

life2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου