ΥΓΕΙΑ

Γονίδιο αυξάνει την επιρρέπεια στα «σιωπηρά» εγκεφαλικά

γονίδιο-αυξάνει-την-επιρρέπεια-στα-σ-36395

Ένα γονίδιο που αυξάνει την επιρρέπεια στα μικρά, ασυμπτωματικά εγκεφαλικά επεισόδια, εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων που ανέλυσε το γονιδίωμα δεκάδων χιλιάδων εθελοντών.

Το γονίδιο ονομάζεται FOXF2 και σχετίζεται με την επονομαζόμενη εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια, δηλαδή με τις βλάβες στις μικρές αρτηρίες του εγκεφάλου που δυσχεραίνουν την ροή του αίματος και οι οποίες συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Lancet Neurology» οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στη Γαλλία, εντόπισαν το FOXF2 κατά την ανάλυση του γονιδιώματος 84.961 εθελοντών, οι 4.348 εκ των οποίων είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη συνέχεια, επαλήθευσαν το εύρημά τους σε ομάδα 70.804 εθελοντών, οι 19.816 εκ των οποίων είχαν πάθει εγκεφαλικό.

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι οι άνθρωποι με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου έχουνορισμένα πολύ ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούντχα Σεσάντρι, καθηγήτρια Νευρολογίας στη Βοστώνη.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται επτά γονίδια που είναι γνωστό από προγενέστερες μελέτες ότι σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και το γονίδιο FOXF2 το οποίο για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω μικροαγγειοπάθειας.

«Για κάθε εγκεφαλικό που διαγιγνώσκεται εξαιτίας των προφανών συμπτωμάτων του, υπάρχουν άλλα πέντε τα οποία είναι “σιωπηρά”, δηλαδή ασυμπτωματικά, και μπορούν να φανούν μόνο στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου», είπε η δρ Σεσάντρι.

«Το 80% αυτών των κρυφών εγκεφαλικών οφείλονται στην μικροαγγειοπάθεια η οποία σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, διαταραχής της βάδισης, κατάθλιψης και γλαυκώματος.

»Επομένως, ο εντοπισμός των μηχανισμών που την διέπουν είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επινόηση θεραπευτικών και προληπτικών στρατηγικών εναντίον της», κατέληξε.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου