ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

η-μεσογειακή-διατροφή-προστατεύει-απ-326581

Οι γυναίκες που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ισπανία, οι οποίοι ανακάλυψαν πως το κλειδί στην προστασία από την συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι ο εμπλουτισμός της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα πολλά ψάρια που περιέχει και σε μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο – δύο είδη λιπών που θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», στη μελέτη τους συμμετείχαν 4.282 γυναίκες, ηλικίας 60 έως 80 ετών, οι οποίες ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες (τα περιττά κιλά είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού).

Οι εθελόντριες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι 1.476 από αυτές ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι 1.285 μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς και οι υπόλοιπες 1.391 ένα διαιτολόγιο που απλώς αποσκοπούσε να μειώσει την πρόσληψη λιπαρών (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν οι άλλες δύο).

Έπειτα από 5 χρόνια παρακολούθησης είχαν καταγραφεί 35 κρούσματα καρκίνου του μαστού.

Όσες εθελόντριες ακολουθούσαν την εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 68% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου.

Κάποια προστασία φάνηκε να παρέχει και η εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς μεσογειακή διατροφή, αλλά αυτή ήταν πολύ περιορισμένη και δεν θεωρήθηκε στατιστικώς σημαντική, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες, προσθέτουν πως ούτως ή άλλως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τεκμηριωμένα την καλύτερη διατροφή για την υγεία, επομένως οι γυναίκες δεν χάνουν τίποτα να την βάλουν άπαξ δια παντός στη ζωή τους.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου