ΥΓΕΙΑ

Το άσθμα εμποδίζει τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών

το-άσθμα-εμποδίζει-τη-σωματική-ανάπτυ-296928

Τα παιδάκια που κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους εισπνέουν κορτικοστεροειδή φάρμακα για το άσθμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καθυστερημένης σωματικής ανάπτυξης, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ’Αντι Σαάρι του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κουόπιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για το ύψος και το βάρος σε σχέση με τη λήψη φαρμάκων για το άσθμα από περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσα παιδιά έπαιρναν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακια, ήσαν πολύ κοντά για την ηλικία τους. Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο για τα παιδιά που έπαιρναν το φάρμακο βουδεσονίδη για πάνω από έξι μήνες.

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συχνά σε μικρά παιδιά με δύσπνοια και άσθμα, όμως -όπως δείχνει η νέα έρευνα- μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, με συνέπεια, όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιωθούν, να έχουν μικρότερο ύψος. Η μακροχρόνια λήψη των κορτικοστεροειδών και οι χρόνιες παθήσεις είναι δύο παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Προηγουμένως, σύμφωνα με τον Σαάρι, η επίπτωση αυτών των φαρμάκων είχε μελετηθεί σε μεγαλύτeρα παιδιά και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η αναστολή της ανάπτυξης τους ήταν μόνο παροδική. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε παιδιά έως δύο ετών.

Προς το παρόν, η επίπτωση των κορτικοστεροειδών σε βάθος χρόνου δεν είναι σαφής και, όπως είπαν οι Φινλανδοί επιστήμονες, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετασθεί μελλοντικά.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου