ΥΓΕΙΑ

ΣΦΕΕ: Να εξασφαλιστούν χρήματα για τα φάρμακα των ασθενών

σφεε-να-εξασφαλιστούν-χρήματα-για-τα-φ-296412

Την άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα αλλά και την βιωσιμότητα των εταιριών ”απειλεί” η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικα θα πέσει το 2014 κάτω από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Να διατεθούν χρήματα για τα φάρμακα και την θεραπεία των ασθενών ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση υπονομεύουν την άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα καθώς και την επιχειρηματικότητα των εταιριών,αναφέρουν οι φαρμακοβιομήχανοι . Να σημειώσουμε ότι η δαπάνη το 2013 έπεσε στα 2,371 δις ευρώ .

Την ανάγκη για αύξηση της δαπάνης τονίζει ο ΣΦΕΕ ‘’ μέσα από πολιτικές που να εγγυώνται τη διαφάνεια και τη μη επανάληψη αρνητικών φαινομένων. Η Κυβέρνηση διανέμει όπως λέει 500 εκατ. ευρώ και ορθά πράττει, όμως χρειάζεται να διορθώσει τόσο τη φαρμακευτική όσο και τη νοσοκομειακή δαπάνη για το 2014 ώστε να μην μειωθούν κάτω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για το έσχατο όριο κάτω από το οποίο η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στα φάρμακα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. ‘’

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος μετά την γενική συνέλευση των μελών του επισημαίνει ότι ‘’Βασική προϋπόθεση είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το Σύστημα Υγείας οι οποίες εξασφαλίζουν επαρκώς την ορθή και αποτελεσματική χρήση των πόρων του συστήματος υγείας και να εγκαταλειφθούν πρακτικές οριζόντιων μέτρων (πχ. Clawback),οι οποίες υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος και της Κυβέρνησης.’’

Αναλυτικότερα, ο κλάδος ζητά:

1. Την άμεση έκδοση διορθωτικού Δελτίου Τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιρειών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου Θετικού Καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις.

2. Το Υπουργείο Υγείας να επιβάλλει την τήρηση του νόμου, ο οποίος σοφά προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

3. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει και πέρα από το φάρμακο επιχειρώντας σωστή διαχείριση των πόρων σε όλο το φάσμα των κέντρων κόστους του Συστήματος Υγείας σε ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν καλό επίπεδο υπηρεσιών.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τεράστια συνολική, έμμεση και άμεση συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα η οποία αποτιμάται σε 7,55 δισεκατομμύρια ευρώ και σε 133.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία μας.

life2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου