ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα. Άμεση ανάγκη κάλυψης του εμβολίου από ΕΟΠΥΥ

μηνιγγίτιδα-αυξήθηκαν-τα-κρούσματα-σ-296316

Η μηνιγγίτιδα χτυπά ύπουλα τα μωρά και τους εφήβους χωρίς προειδοποίηση με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να πεθαίνουν και όσα επιβιώνουν να ζουν με αναπηρίες και ακρωτηριασμένα άκρα . Η λύση είναι η πρόληψη με τον εμβολιασμό . Ένα νέο εμβόλιο το Bexsero που διατίθεται στα Ελληνικά φαρμακεία τον τελευταίο μήνα προσφέρει 100% προστασία αλλά δεν το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Άμεση είναι η ανάγκη ένταξης του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου οροομάδας Β στο εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να προσφέρεται δωρεάν.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος η οποία εκδηλώνεται ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα προσβάλλει ξαφνικά τα παιδιά απειλώντας την ζωή τους . Προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Neisseria meningitides το οποίο εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τα παιδιά μέσα σε 24 ώρες. Ενώ τα άτομα που θα επιβιώσουν, ως και ένα στα πέντε θα εμφανίσουν εφ’ όρου ζωής δυσμενείς επιπλοκές, τα λεγόμενα «επακόλουθα της νόσου», όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, οι μαθησιακές δυσκολίες, η απώλεια ακοής και ο ακρωτηριασμός άκρου.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ το εμβόλιο που προστατεύει από την μηνιγγίτιδα οροομάδας Β παγκοσμίως το οποίο ονομάζεται Bexsero και αναπτύχθηκε από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μετά από 20 χρόνια ερευνών, ώστε να καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών σ’ αυτό άρα και η προστασία της ζωής τους από την ύπουλη νόσο. Το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν τα μωρά από 2 μηνών έως και οι έφηβοι μέχρι 19 ετών.

Αυξήθηκαν τα Κρούσματα από μηνιγγίτιδόκοκκο στην Ελλάδα το 2013 έναντι του 2012 από 61 σε 68 (11,5% αύξηση). Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση των ελληνικών οικογενειών σήμερα υστερεί από τους γονείς την δυνατότητα να προστατέψουν τα παιδιά τους από λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, αγοράζοντας το νέο εμβόλιο Bexsero το οποίο κοστίζει 116 ευρώ και χρειάζονται ανάλογα με την ηλικία από 2 έως 4 δόσεις , χρήματα που σήμερα πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν μπορούν να διαθέσουν με συνέπεια να απειλείται η ζωή εκατομμυρίων παιδιών στην χώρα μας και να ελοχεύει ο κίνδυνος πανδημίας αφού προσβάλει υγιή παιδιά χωρίς προειδοποιητικά σημεία και μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο με τον βήχα αλλά και το φτέρνισμα καθως και με την άμεση επαφή, όπως είναι το φιλί.

life2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου