ΥΓΕΙΑ

Δρ. Αραμπατζής: Το 6% όσων έχουν ανάγκη τα Ιατρεία Πόνου είναι παιδιά

δρ-αραμπατζής-το-6-όσων-έχουν-ανάγκη-τα-282149

Με το σύνθημα «Δεν κρυβόμαστε από την ασθένεια! Δεν κρυβόμαστε από τη ζωή!», τιμήθηκε και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Συντονιστής Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου του Γ.Ν. Νοσοκομείο Βόλου, Δρ. Αραμπατζής Κ. Παναγιώτης, επεσήμανε πως «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας εστίασε στους «αφανείς» ασθενείς, στους ασθενείς εκείνους που δεν έχουν ή δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα».

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας) το επίσημο αντιπροσωπευτικό όργανο στην Ελλάδα, ενώνει και φέτος τη φωνή της με αυτή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, προωθώντας το πανανθρώπινο μήνυμα με το σύνθημα «Ηidden lives, Hidden patients».

Ολοι οι ασθενείς είναι σημαντικοί

Ειδικότερα ο κ. Αραμπατζής αναφέρει ότι το όραμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ένας κόσμος με καθολική πρόσβαση σε δομές ξενώνα και παρηγορικής φροντίδας για ενήλικες και παιδιά, δεδομένου ότι:

  • Το 42 % των συνανθρώπων μας δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε σύστημα παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αυτή τη δυνατότητα.
  • Η παρηγορική φροντίδα είναι ενταγμένη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μόνο στις 20 από τις 234 χώρες (8,5 %), ενώ περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα.
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 το 66% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα επαρκούς κάλυψης από ισχυρά οπιοειδή.
  • Μόλις το 7,5% του πληθυσμού ζουν σε χώρες που θεωρούνται ότι έχουν επαρκή επίπεδα κατανάλωσης οπιοειδών.

Στην παρηγορική φροντίδα κανείς δεν θα πρέπει να είναι αόρατος

«Υπάρχουν «κρυμμένοι ασθενείς» με «κρυμμένες ζωές», για τους οποίους η ανάγκη για παρηγορητική φροντίδα δεν αναγνωρίζεται. Οι ανάγκες των παιδιών σε παρηγορική φροντίδα συχνά παραμελούνται. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως θα επωφελούνταν από παρηγορητική φροντίδα», υπογραμμίζει ο Διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου και προσθέτει ότι «η παρηγορική φροντίδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους με ασθένειες που περιορίζουν τη ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, την ασθένεια, το φύλο, τη σεξουαλικότητα ή τον τόπο κατοικίας. Σημειώνεται ότι το 6% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από παρηγορητική φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι παιδιά».

Η επιστημονική κοινότητα καλεί όλους να μοιραστούμε τους στόχους για:

  • Αύξηση της διαθεσιμότητας των ξενώνων και της παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο
  • Ευρεία συζήτηση και ανάδειξη των ελλείψεων
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης των αναγκών, σε ιατρικό, κοινωνικό, πρακτικό και θρησκευτικό επίπεδο, των ασθενών και των οικογενειών τους
  • Άντληση κεφαλαίων για τη στήριξη και την ανάπτυξη των υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο.

Tι είναι η παρηγορική φροντίδα

Η Παρηγορική Φροντίδα ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η «ενεργός καθολική φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους».

Δικαίωμα στην Παρηγορική Φροντίδα, έχουν όλοι οι ασθενείς, των οποίων η κύρια νόσος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Ατομα με καρκίνο, ανίατα νευρολογικά νοσήματα, AIDS, νόσο Alzheimer, τελικού σταδίου καρδιακή, αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια, έχουν ανάγκη Παρηγορικής Φροντίδας.

Σε αυτούς τους ασθενείς εκτός από τον έλεγχο του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων, ζωτικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών τους. Η υποστήριξη αυτών των ασθενών ξεπερνά τις δεξιότητες και τις αντοχές ενός μόνο θεράποντος και απαιτεί πολυδύναμη προσέγγιση από ομάδα ειδικών που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον, σε κέντρα Πόνου – Παρηγορικής Φροντίδας και σε ειδικές νοσηλευτικές μονάδες (hospices – ξενώνες).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου