ΑΡΧΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ

Αφροδισιακές τροφές: Τελικά ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι;

Από την αρχαιότητα ακόμη θεωρείτο ότι τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια ή τα θαλασσινά μπορούσαν να καταστείλουν τις ανθρώπινες αναστολές και να ενισχύσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι άραγε έτσι ή μήπως μας… γελά το στομάχι μας;

Πρόκειται μάλλον για ένα δίλημμα που έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να λάβει μια σαφή απάντηση. Πολλοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών ή ποτών μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο και να λειτουργήσουν ως αφροδισιακά. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλώς για μια αρχαία παράδοση, που βασιζόταν περισσότερο σε ένα πλασματικό συναίσθημα, την απόρροια μιας μεγάλης μυστηριακής τελετής. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στα παλιά τα χρόνια…

Οι αποκαλούμενες «αφροδισιακές» τροφές, η ετυμολογία των οποίων έχει τη ρίζα της στην Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς, αποτελούν μια παμπάλαια όσο και παγκόσμια πρακτική. Μέχρι και το 18ο αιώνα στην Ευρώπη πολλές από τις συνταγές ήταν βασισμένες στις θεωρίες του Γαληνού, του Έλληνα Φυσικού, ο οποίος υποστήριζε ότι τα περισσότερα φαγητά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακές ουσίες αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό.

Ένα από τα βασικά μπαχαρικά για την παρασκευή των φαγητών και διάσημο αφροδισιακό της εποχής ήταν το πιπέρι. Επίσης, θεωρούνταν ως αφροδισιακά τα καρότα, τα σπαράγγια, ο άνηθος και η μουστάρδα.

Οι θεωρίες του Γαληνού δεν ήταν οι μόνες. Η ρίζα του φυτού «μανδραγόρας», που καταναλωνόταν για την αντιμετώπιση της γυναικείας ανικανότητας, θεωρείτο από πολλούς ως αφροδισιακή επειδή είχε το σχήμα των γυναικείων γοφών. Επίσης, έχει ακουστεί ότι το σχήμα των στρειδιών παραπέμπει στα γυναικεία γεννητικά όργανα, λόγος που ήταν αρκετός για να χαρακτηριστούν αφροδισιακή τροφή.

Τέλος, ο St. Thomas Aquinas, ένας μοναχός του 13ου αιώνα, πίστευε, όπως και ο Γαληνός, ότι οι αφροδισιακές τροφές θα πρέπει να εμπνέουν το ζωηρό πνεύμα και να ευνοούν τη διατροφική υγεία, γι’ αυτό και θεωρούσε ως τέτοιες το κρέας και το κρασί.

Από το χθες στο σήμερα

Από την εποχή του Γαληνού μέχρι σήμερα, βεβαίως, τα πράγματα άλλαξαν. Η ευρύτερη αντίληψη για τις αφροδισιακές ιδιότητες των τροφών αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, ιδίως από την επιστημονική κοινότητα, και πολλοί αμφισβήτησαν τη χημική επίδρασή της στην ανθρώπινη λίμπιντο.

Αν, ωστόσο, λάβουμε υπόψη τα λεγόμενα όσων προσπάθησαν επιτυχώς να ενισχύσουν την ερωτική επιθυμία των ιδίων ή των εν δυνάμει ερωτικών συντρόφων τους, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η αλήθεια μάλλον κρύβεται κάπου στη μέση.

Ας δούμε, όμως, ξεχωριστά μερικές από τις τροφές και τα ποτά που φημολογείται ότι μπορούν να δώσουν έναν πιο ερωτικό τόνο σε ένα ρομαντικό δείπνο:

Σε τελική ανάλυση

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι μάλλον δύσκολο να συμπεράνει κάποιος ποιες τροφές θα ήταν οι κατάλληλες για την ενίσχυση ενός ρομαντικού δείπνου. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητά τους, καθώς είναι βέβαιο ότι οι επιδράσεις τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όμως αυτό δεν είναι σίγουρα το ζητούμενο. Η προετοιμασία και παρασκευή ενός δείπνου για τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει είναι από μόνο του το καλύτερο αφροδισιακό. Αν καταφέρετε να συγκινήσετε και τις γαστριμαργικές του ορέξεις, τόσο το καλύτερο για εσάς. Διαφορετικά, η προσπάθεια και μόνο είναι ικανή να σας οδηγήσει στην καρδιά του/της και το καλύτερο είναι μπορεί να μη χρειαστεί να περάσετε καν από το στομάχι…

health.in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ