ΥΓΕΙΑ

Ένας στους τρεις ασθενείς με Πάρκινσον κρύβει την ασθένειά του

ένας-στους-τρεις-ασθενείς-με-πάρκινσο-23389

Περισσότεροι από ένας στους τρεις πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον, ιδίως στις νεώτερες ηλικίες, αισθάνονται την ανάγκη να κρύβουν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Οι ασθενείς αυτοί δήλωσαν ότι ανέπτυξαν έντονα αρνητικά συναισθήματα κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωσή τους, με το 18% να λένε πως ένιωσαν «σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου 2016 σε συνολικώς 1.868πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον.

Το 37% εξ αυτών είπαν ότι απέκρυπταν τη διάγνωσή τους για αρκετό καιρό, με το 63% από αυτούς να δηλώνουν πως ήθελαν να αποφύγουν την αμηχανία ή την ντροπή που πίστευαν ότι θα προκαλούσε η αποκάλυψή τους.

Το 32% αυτής της ομάδας πίστευαν ότι τα συμπτώματά τους δεν είναι κοινωνικώς αποδεκτά.

Για πολλούς ασθενείς, εξ άλλου, το να μιλήσουν για τη διάγνωσή τους στην οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους τους ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που είχαν κάνει στη ζωή τους.

Ο δισταγμός και οι φόβοι τους όμως είχαν ως επακόλουθο να περάσουν πολύ καιρό προσπαθώντας να διαχειριστούν ολομόναχοι την διάγνωσή τους και τις επιπτώσεις που είχε στον ψυχισμό τους, αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Parkinson’sUK που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση.

Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, με το 4% από αυτούς να την εκδηλώνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Το κύριο σύμπτωμά της είναι η επιβράδυνση των κινήσεων, ενώ δύο στους τρεις ασθενείς εκδηλώνουν και τρόμο (τρέμουλο).

Με την κατάλληλη θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά απαραίτητο είναι να γίνει εγκαίρως η διάγνωση (μέσα σε 12 μήνες από την εμφάνιση της βραδυκινησίας, η οποία αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς).

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου