ΥΓΕΙΑ

Σχεδόν οι μισοί πάσχοντες δεν ξέρουν ότι είναι διαβητικοί

σχεδόν-οι-μισοί-πάσχοντες-δεν-ξέρουν-ό-197315

Τραγικές είναι οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην υγεία των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη. Οι τέσσερις στους δέκα πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, ενώ από τους υπολοίπους οι τρεις στους δέκα δεν επισκέπτονται όσο συχνά θα έπρεπε τον γιατρό τους.

«Η οικονομική κρίση δείχνει να επηρεάζει την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη απορρυθμίζοντας τους ήδη διαβητικούς ασθενείς που αμελούν την ιατρική τους φροντίδα επειδή δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα που συνεπάγεται η συντήρηση της θεραπείας τους, μειώνοντας ακόμη και τις επισκέψεις στον διαβητολόγο τους, με το ποσοστό να κυμαίνεται γύρω στο 30%» αναφέρει η παθολόγος – διαβητολόγος κυρία Ελισάβετ Ηλιάδου.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Παράλληλα η οικονομική δυσπραγία είναι «υπεύθυνη» για τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στις διατροφικές συνήθειές τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και λίπη παραμελώντας τον ισόρροπο εφοδιασμό του οργανισμού τους με βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στο κρέας ή στο ψάρι. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους, στοιχείο επιβάρυνσης του διαβητικού ασθενούς.

Να σημειωθεί ότι το περίπου 80% των διαβητικών τύπου ΙΙ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας κατά 43% στις νησιωτικές περιοχές, 38% στη Μακεδονία – Θράκη και 30% στην Αττική.

«Η κατάσταση αυτή, μαζί και με την υιοθέτηση όλο και συχνότερα της καθιστικής ζωής και την αποφυγή της σωματικής δραστηριότητας και των επισκέψεων σε γυμναστήρια και άλλους χώρους άθλησης λόγω της οικονομικής κρίσης» εξηγεί η κυρία Ηλιάδου «έχει ως συνέπεια για κάποιον με προδιάθεση για διαβήτη να εμφανίσει συντομότερα την ασθένεια ή, αν είναι ήδη πάσχων, να απορρυθμίσει τον διαβήτη του με σημαντικές συνέπειες στην υγεία του. Ορισμένες από αυτές είναι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, δηλαδή τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, η διαβητική νεφροπάθεια, που μπορεί να καταλήξει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, τα προβλήματα στα μάτια, που μπορεί να φθάσουν ως την τύφλωση, ή το διαβητικό πόδι».

Ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο

Σύμφωνα με την κυρία Ηλιάδου, «το 40% των διαβητικών στη χώρα μας δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης μέσω ενός εθνικού σχεδιασμού και ευρύτερης πληροφόρησης για αυτή τη σύγχρονη ασθένεια, την οποία ο κάθε διαβητικός ασθενής μπορεί να διαχειρισθεί ικανοποιητικά εφόσον ακολουθεί μια σωστή διατροφή, ασκείται ή έχει κάποια σωματική δραστηριότητα, επικοινωνεί συχνά με τον γιατρό του και τηρεί πιστά τη φαρμακευτική αγωγή του».

Τα βασικά συμπτώματα του διαβήτη είναι:

  • Η πολυουρία, η οποία προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα που δεν μπορεί να απορροφηθεί και έτσι περνά από τα νεφρά συμπαρασύροντας νερό.
  • Η πολυδιψία, ως αποτέλεσμα της πολυουρίας.
  • Η πολυφαγία. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται διότι η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό για να του δώσει ενέργεια και έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του, με αποτέλεσμα να ζητεί συνέχεια τροφή για να τα συμπληρώσει.
  • Επίσης άλλα συμπτώματα του διαβήτη είναι η εύκολη κούραση, η ατονία, οι μολύνσεις, οι λοιμώξεις που υποχωρούν δύσκολα, η θολή όραση κ.τ.λ.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου