ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 57% ως το 2030

που-αύξηση-των-κρουσμάτων-καρκίνου-κα-195937

Κατά 57% αναμένεται να αυξηθούν παγκοσμίως ως το 2030 τα νέα κρούσματα καρκίνου φτάνοντας τα 21,6 εκατομμύρια ετησίως, τη στιγμή που το 2012 ανέρχονταν σε 14 εκατομμύρια.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου, η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η έκθεση συντάχθηκε από 250 επιστήμονες από 40 χώρες.

Η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου αποδίδεται στην αύξηση και τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και με τον τρόπο ζωής στις δυτικές κοινωνίες και συγκεκριμένα το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και πρόχειρου φαγητού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Margaret Chan, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, οι επιπτώσεις του καρκίνου αναμφισβήτητα θα πλήξουν περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως επισημαίνει η κ. Chan, αυτές οι χώρες ήδη μαστίζονται από καρκίνους που συνδέονται με τη φτώχεια και προκαλούνται από λοιμώξεις ή ασθένειες.

Σημειώνεται ότι το 2011 ο καρκίνος ξεπέρασε τα καρδιακά προβλήματα ως κύρια αιτία θανάτου.

Τα νέα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν σε 19,3 εκατομμύρια το 2025 με 11,4 εκατομμύρια θανάτους, ενώ ως το 2035 τα κρούσματα θα φτάνουν τα 24 εκατομμύρια ετησίως.

Επισημαίνεται ότι από τη μελέτη προέκυψε μια μικρή διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα.

Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το 53% των κρουσμάτων καρκίνου αφορούν άνδρες.

Ο συχνότερος καρκίνος που εκδηλώνεται στους άνδρες είναι ο καρκίνος των πνευμόνων με ποσοστό 16,7%, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του προστάτη με 15%, ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 10%, ο καρκίνος του στομάχου με 8,5% και ο καρκίνος του ήπατος με 7,5%.

Από την άλλη οι γυναίκες εκδηλώνουν συχνότερα καρκίνο του μαστού με ποσοστό 25,2%, καρκίνο του παχέος εντέρου με ποσοστό 9,2%, καρκίνο των πνευμόνων με 8,7%, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με 7,9% και καρκίνο του στομάχου με 4,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το οικονομικό κόστος του καρκίνου το 2010 παγκοσμίως ανήλθε σε 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πάνω από τα μισά κρούσματα καρκίνου που εκδηλώθηκαν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν από τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αντίστοιχα μέτρα με αυτά κατά του καπνίσματος για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών, καθώς επίσης και τον περιορισμό της έκθεσης στις καρκινογόνες ουσίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου