ΥΓΕΙΑ

Η βαρηκοΐα “συρρικνώνει” τον εγκέφαλο

η-βαρηκοΐα-συρρικνώνει-τον-εγκέφαλ-194041

Οι άνθρωποι με μειωμένη ακοή έχουν ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα τείνουν να έχουν επίσης ταχύτερη εκφύλιση της μνήμης και των άλλων νοητικών ικανοτήτων, σε σύγκριση με όσους ακούνε φυσιολογικά.

Είναι καλά γνωστό ότι ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με την ηλικία, αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, και το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν αυτό σχετίζεται με την διαταραγμένη ακοή.

Έτσι, εξέτασαν 126 εθελοντές, ηλικίας άνω των 56 ετών, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα επί μία δεκαετία υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να καταγράφονται οι αλλαγές στον εγκέφαλό τους.

Την εποχή της πρώτης μαγνητικής υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις ακοής που έδειξαν ότι οι 51 από αυτούς είχαν κάποιου βαθμού βαρηκοΐα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «NeuroImage», όσοι έπασχαν από βαρηκοΐα επιδείκνυαν ταχύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους με το πέρασμα του χρόνου.

Κατά μέσον όρο, ο εγκέφαλός τους συρρικνωνόταν κατά 1 κυβικό εκατοστό (cm3) περισσότερο τον χρόνο, σε σύγκριση με τους εθελοντές δίχως βαρηκοΐα.

Είχαν επίσης σημαντικά περισσότερη συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης, μέσης και κατώτερης κροταφικής έλικας. Οι δομές αυτές ευθύνονται για την επεξεργασία του ήχου και την ομιλία.

«Αν και η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην βαρηκοΐα και την συρρίκνωση του εγκεφάλου, αποδεικνύει το γνωμικό “χρησιμοποίησέ το, ειδάλλως θα το χάσεις”», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Φρανκ Λιν, επίκουρος καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας στο Τζωνς Χόπκινς.

Και εξήγησε πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συρρικνώνονται οι περιοχές του ήχου και του λόγου στους πάσχοντες από βαρηκοΐα.

Επειδή, ωστόσο, οι δομές αυτές δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά παίζουν ρόλο και σε άλλες λειτουργίες, όπως η μνήμη, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βαρηκοΐα αποτελεί πλήγμα για τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους», κατέληξε.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συρρίκνωση της μέσης και κατώτερης κροταφικής έλικας εκδηλώνεται συχνά στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου