ΥΓΕΙΑ

Πέντε λεπτά τζόκινγκ την ημέρα «προσθέτουν 3 χρόνια στη ζωή»

πέντε-λεπτά-τζόκινγκ-την-ημέρα-προσθ-186031

Οι άνθρωποι που κάνουν τζόκινγκ επί μόλις 5 λεπτά την ημέρα, προσθέτουν σχεδόν τρία χρόνια στη ζωή τους, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το σχεδόν ένα τρίτο, προσθέτουν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, και της Άιοβα, της Νότιας Καρολίνας και της Λουϊζιάνα, στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ασκήσεως και την πορεία της υγείας περισσότερων από 55.000 ενηλίκων εθελοντών, το 24% εκ των οποίων ήταν δρομείς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους έως και 22 χρόνια, διαπιστώνοντας πως οι δρομείς είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της μελέτης.

Είχαν επίσης κατά 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια, γράφουν οι επιστήμονες στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χώρισαν τους σχεδόν 13.000 δρομείς τους σε πέντε ομάδες, αναλόγως με την εβδομαδιαία διάρκεια του τρεξίματός τους, για να εξετάσουν αν άλλαζε το όφελος στην επιβίωση.

Η ομάδα με εκείνους που έτρεχαν λιγότερο αφιέρωνε έως 50 λεπτά την εβδομάδα στο τρέξιμο, ενώ εκείνη με όσους έτρεχαν περισσότερο, αφιέρωνε πάνω από 175 λεπτά την εβδομάδα στο τρέξιμο.

Αποτέλεσμα: τα οφέλη του τρεξίματος ήταν τα πάνω-κάτω τα ίδια και στις πέντε ομάδες – και δεν άλλαζαν εντυπωσιακά με την ταχύτητα του τρεξίματος ούτε με την απόσταση που διήνυαν οι δρομείς.

Συνολικά, για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να τρέχει επί 30 έως 59 λεπτά την εβδομάδα, υπολόγισαν οι ερευνητές.

«Επειδή ο χρόνος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη συμμετοχή σε κάποια φυσική δραστηριότητα, η μελέτη αυτή μπορεί να παρακινήσει τον κόσμο να αρχίσει να τρέξει και να εξακολουθήσει να το κάνει για να αποκομίσει οφέλη στη μακροζωία», γράφουν οι ερευνητές.

Και προσθέτουν, πως όσοι δεν μπορούν να αφιερώνουν 15 ή 20 λεπτά την ημέρα σε μετρίας εντάσεως δραστηριότητες, μπορεί να εκτιμήσουν το 5λεπτο τρέξιμο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμα πως αν όλοι οι μη-δρομείς της μελέτης τους άρχιζαν να αφιερώνουν ένα 5λεπτο την ημέρα στο τρέξιμο, θα αποτρεπόταν το 16% (ή 546) από τους 3.413 θανάτους που καταγράφηκαν μεταξύ τους στη διάρκεια της μελέτης.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου