ΥΓΕΙΑ

Υπό όρους αιμοδότες οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις ΗΠΑ

υπό-όρους-αιμοδότες-οι-ομοφυλόφιλοι-ά-180143

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να γίνονται αιμοδότες στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της χώρας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε να προχωρήσει σε άρση του ισόβιου αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία και να θεσπίσει την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν περάσει 12 μήνες από την τελευταία ερωτική τους επαφή.

Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με ό,τι ισχύει σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, όπου πρόσφατα επετράπη στους ομοφυλόφιλους άνδρες να γίνουν αιμοδότες, εφ’ όσον δεν έχουν κάνει σεξ κατά το τελευταίο έτος.

Η απόφαση της FDA αίρει μια απαγόρευση που ίσχυε από το 1983, όταν αναδυόταν η επιδημία του AIDS και πολλοί ειδικοί φοβούνταν ότι υπήρχε κίνδυνος να μολυνθεί η παροχή αίματος της χώρας από μία ασθένεια για την οποία ελάχιστα ήξεραν εκείνη την εποχή.

Η ισόβια απαγόρευση θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους τοξικομανείς που κάνουν ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών και για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία του σεξ, ανεξαρτήτως φύλου.

Όπως ανακοίνωσε η FDA, έλαβε τις προαναφερθείσες αποφάσεις εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «αυτή τη στιγμή, το παράθυρο των 12 μηνών υποστηρίζεται από τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία».

Στην Αυστραλία, λ.χ., μελέτη στην οποία αναλύθηκαν περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια μονάδες αίματος έδειξε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης με τον ιό HIV από τότε που ήρθη η απαγόρευση για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και ετέθη η προϋπόθεση των 12 μηνών.

Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ασφαλείας για προϋποθέσεις μικρότερης διάρκειας, διευκρινίζει η FDA.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου