ΥΓΕΙΑ

Αντικαταθλιπτικά κι εγκυμοσύνη

αντικαταθλιπτικά-κι-εγκυμοσύνη-145848

Αυξάνεται ο κίνδυνος διαταραχής ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά

Οι γυναίκες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών εμφάνισης διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά τους.

Μια ομάδα γιατρών από το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ βρήκαν, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) αυξανόταν αν στις μητέρες είχαν χορηγηθεί χάπια κατά της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 7.800 παιδιών ηλικίας 2 έως 19 ετών.

Διαπίστωσαν ότι εκείνα τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικά, όσο ήταν έμβρυα ακόμη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ADHD, μια κατάσταση που συνδέεται με την παρορμητικότητα, τη νευρικότητα και την υπερκινητικότητα.

Αν η μητέρα σταμάτησε τη λήψη των φαρμάκων πριν από την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος μειωνόταν αισθητά. Περίπου μία στις επτά γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, ότι «η κατάθλιψη της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με επιπλοκές στην υγεία τόσο της ίδιας της μητέρας, όσο και του παιδιού».

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου