ΥΓΕΙΑ

Μελέτη συνδέει την long Covid με βλάβες στα νεύρα

μελέτη-συνδέει-την-long-covid-με-βλάβες-στα-νεύ-121398

Η λεγόμενη long Covid δείχνει να συνδέεται με βλάβες στο περιφερικό νευρικό σύστημα, υποδεικνύει μικρή μελέτη στις ΗΠΑ, η οποία ίσως ανοίγει το δρόμο για φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης πραγματοποίησαν λεπτομερείς εξετάσεις σε 17 άτομα που αντιμετώπιζαν συμπτώματα για μήνες μετά την ανάρρωσή τους από λοίμωξη με κοροναϊό.

Το 60% των ασθενών εμφάνιζε νευρικές βλάβες που πιθανώς προήλθαν από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation.

«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα νεύρα που ελέγχουν λειτουργίες όπως η αναπνοή, η πέψη και τα αιμοφόρα αγγεία σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν βλάβες στους ασθενείς long Covid» δήλωσε η δρ Αν Λουίζ Όουκλαντερ, επικεφαλής της μελέτης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι έως και το 30% των ασθενών της Covid-19, ακόμα και όσοι πέρασαν ήπια λοίμωξη, υποφέρουν για μήνες από συμπτώματα όπως κόπωση, ταχυκαρδία, δύσπνοια, δυσκολίες στη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης, χρόνιο πόνο και μυική αδυναμία.

Η Όουκλαντερ και οι συνεργάτες της εστιάστηκαν σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα υποδήλωναν περιφερική νευροπάθεια. Μόνο ένας είχε περάσει βαριά Covid-19 και κανείς δεν είχε εκδηλώσει νευρολογικές βλάβες πριν από τη διάγνωση κοροναϊού.

«Τους εξετάσαμε με όλα τα μείζονα, αντικειμενικά διαγνωστικά τεστ» είπε η Όουκλαντερ.

Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών εμφάνιζε νευροπάθεια των μικρών ινών –βλάβες στις ίνες των νεύρων που μεταφέρουν στον εγκέφαλο αισθητικά ερεθίσματα ή ελέγχουν ακούσιες λειτουργίες όπως η αναπνοή και η καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο British Journal of Ophthalmology και συνέδεε τη μακρά Covid με βλάβες στις ίνες του οπτικού νεύρου.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, 11 από τους 17 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία είτε με στεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη) είτε με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, μια στάνταρτ θεραπεία για ασθενείς με βλάβες των μικρών νευρικών ινών λόγω ανοσιακής αντίδρασης.

Ορισμένοι βελτιώθηκαν, κανένας όμως δεν ιάθηκε.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου