ΑΡΧΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ

Αντιμέτωποι με τη δυσθυμία…

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Η δυσθυμία είναι μια μέτρια μορφή χρόνιας καταθλιπτικής διάθεσης, η οποία διαρκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τις περισσότερες ημέρες, για τουλάχιστον 2 χρόνια. Η δυσθυμία δημιουργεί στον ασθενή την αίσθηση, ότι είναι “ανάξιος”. Το άτομο με δυσθυμία αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες αλλά βασανίζεται από ένα λιγότερο ή περισσότερο μόνιμο συναίσθημα “ανικανοποίητου”, επίμονης μελαγχολίας και έλλειψης ενδιαφέροντος για τη ζωή. Η δυσθυμία είναι μια μορφή κλινικής κατάθλιψης και όχι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Τα συμπτώματα της δυσθυμίας μοιάζουν με της κατάθλιψης, ωστόσο είναι λιγότερο έντονα. Περιλαμβάνουν ατονία, έλλειψη κινήτρων για δραστηριότητες ή ακόμη και καθημερινές δουλειές, χαμηλή ενεργητικότητα, επιθυμία να μένει το άτομο συνέχεια στο κρεβάτι, συνεχή κόπωση χωρίς οργανικά αίτια, δυσκολίες στον ύπνο (αϋπνία, ή υπερβολική ανάγκη για ύπνο), διαταραχές στην όρεξη για τροφή, μικρή δυνατότητα συγκέντρωσης, απελπισία, σκέψεις αναξιότητας, χαμηλή αυτοπεποίθηση, απόλυτες σκέψεις απαισιοδοξίας, διαστρέβλωση των πληροφοριών από το περιβάλλον, ώστε το άτομο πάντα να μειώνει τον εαυτό του και να εστιάζει μόνο στα αρνητικά, έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, μοναξιά, έλλειψη χαράς κι ευχαρίστησης από καθημερινά πράγματα. Μακροπρόθεσμα όμως η δυσθυμία είναι επώδυνη και μπορεί, αν δεν υπάρξει άλλη παρέμβαση, σε κάποιες περιπτώσεις ή μετά από δυσχερή συμβάντα, να επιδεινωθεί σε κατάθλιψη.

Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα:

Σταματήσετε οποιαδήποτε κριτική στον εαυτό σας και μην τον τρομάζετε με καταστροφικά σενάρια. Αντ’ αυτού αποδεχτείτε και εκτιμήστε τον εαυτό σας και το παρόν. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τον εαυτό μας, ούτε να τον συγκρίνουμε με άλλα άτομα, γιατί ποτέ δεν έχουμε όλα τα δεδομένα. Μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό που είμαστε τώρα και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε να γίνουμε.

Η ψυχοθεραπεία όπως σε πολλές περιπτώσεις και η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της κατάστασης του ατόμου. Η ψυχοθεραπεία συγκεκριμένα βοηθά το άτομο να αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τη δυσθυμία και εστιάζεται στην επίλυση των προβληματικών σχέσεων που συμβάλλουν στην εκδήλωση και επιδείνωσή της.

#Tags

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ