ΥΓΕΙΑ

100 γονίδια εξαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

100-γονίδια-εξαπλασιάζουν-τον-κίνδυνο-κα-112234

Ακόμα 23 γονίδια που αυξάνουν την επιρρέπεια στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 100.

Η αναζήτηση αυτών των γονιδίων μπορεί πλέον να ανιχνεύσει το 1% των ανδρών οι οποίοι, σε σύγκριση με τον μέσο άνδρα, έχουν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, καθώς και το 10% που έχουν τριπλάσιες πιθανότητες.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εκτιμά ότι κάθε άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ εξέτασαν το γενετικό υλικό 87.040 ανδρών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι ήσαν ευρωπαϊκής, αφρικανικής, ασιατικής ή/και λατινικής καταγωγής.

Οι 43.303 από αυτούς έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και οι 43.737 ήσαν υγιείς συνομήλικοί τους.

Προγενέστερες μελέτες είχαν εντοπίσει 77 γενετικές μεταλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά η παρούσα εντόπισε ακόμα 16 στους Ευρωπαίους εθελοντές και άλλες επτά στους εθελοντές μικτής καταγωγής.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια που πραγματοποίησαν τη μελέτη, πιστεύουν ότι πλέον μπορεί να δημιουργηθεί ένα γενετικό τεστ το οποίο θα ανιχνεύει τους Ευρωπαίους που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν τη νόσο, δεδομένου ότι τα 100 γονίδια εξηγούν το 33% των κληρονομούμενων αιτιών της νόσου.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου