ΥΓΕΙΑ

Δεν αυξήθηκε η συμμετοχή, άλλαξε η κάλυψη στα γενόσημα, λέει ο Γεωργιάδης

δεν-αυξήθηκε-η-συμμετοχή-άλλαξε-η-κάλυ-1045298

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο

Διευκρίνισεις μετά τις διαμαρτυρίες ασφαλισμένων ότι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα που συνταγογραφούσαν για σειρά ετών έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε παράταση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100% Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου