ΛΑΡΙΣΑ

Γέμισαν τα νοσοκομεία της Λάρισας με παράνομες αποκλειστικές

γέμισαν-τα-νοσοκομεία-της-λάρισας-με-π-103973

Σοβαρά ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας ασθενών, συνοδών αλλά και του προσωπικού στα δύο νοσοκομεία της πόλης, καθώς και μαύρης εργασίας από παράνομα ασχολούμενες, καταγγέλλουν τα μέλη του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων Λάρισας.

Στο σωματείο, που είναι μέλος της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη», είναι εγγεγραμμένες όλες οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες της περιοχής, όπως αυτές καταγράφονται στην 5η ΥΠΕ, μέσω δικαιολογητικών που υποβάλλουν κάθε χρόνο, από κοινού με τις απαραίτητες ιατρικές τους εξετάσεις και στη συνέχεια εντάσσονται σε ειδική λίστα, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν.

Αυτή τη στιγμή, στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται 90 αποκλειστικές νοσοκόμες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και 25 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από αυτή τη λίστα, μέσω της νοσηλευτικής υπηρεσίας κάθε ιδρύματος, θα πρέπει να επιλέγονται αποκλειστικές νοσοκόμες για τη φροντίδα ασθενών τις βραδινές ώρες.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει στην «Ε» η πρόεδρος του σωματείου, Βίκυ Βασιλείου, τον χώρο του νοσοκομείου λυμαίνονται παράνομες, δήθεν αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες παρουσιάζονται ως συγγενείς των ασθενών και παραμένουν τα βράδια στις διάφορες κλινικές, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να διασφαλίσει αν έχουν περάσει ή όχι ιατρικές εξετάσεις, από τι είδους νοσήματα ενδεχομένως υποφέρουν ή και τι μεταφέρουν από κλινική σε κλινική και από ασθενή σε ασθενή, με τη μορφή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων!

Χαρακτηριστική είναι η γραπτή προειδοποίηση που αναρτήθηκε πρόσφατα σε κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου, εφιστώντας την προσοχή ασθενών και των συνοδών τους.

Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί και κρούσματα κλοπών, όπως συνέβη πρόσφατα στο «Κουτλιμπάνειο».

Η κ. Βασιλείου αποδίδει ευθύνες στη διοίκηση των νοσοκομείων για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς ουσιαστικά δεν γίνονται έλεγχοι και τις νυχτερινές ώρες ο καθένας μπορεί να μπει στο νοσοκομείο και τις κλινικές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια.

Ανοικτή πληγή η μαύρη εργασία

Μια άλλη πληγή από την ανεξέλεγκτη παρουσία παράνομων «αποκλειστικών» στα νοσοκομεία είναι η μαύρη εργασία, καθώς αμείβονται με 50 ευρώ το δωδεκάωρο, χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη για τις «υπηρεσίες» τους.

Στην πραγματικότητα, είναι μύθος ότι οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες κοστίζουν πολύ ακριβά, καθώς η αμοιβή τους κυμαίνεται από 53,28 – έως 63,94 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με τον αριθμό των τριετιών εργασίας που έχουν συγκεντρώσει. Αν δε συνυπολογίσει κανείς ότι υποχρεώνονται να κόβουν απόδειξη που εκπίπτει στην εφορία καθώς και ότι προκύπτει επιστροφή χρημάτων από το ταμείο του ασθενούς, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι το κόστος από τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής νοσοκόμας είναι μόλις 20 ευρώ τη βραδιά.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι πρόκειται για παροχή πραγματικών υπηρεσιών, αφού οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα φροντίσουν, θα καθαρίσουν και θα ταΐσουν τον ασθενή, σε αντίθεση με τις παράνομες αποκλειστικές που δεν γνωρίζουν το επάγγελμα και στην πρώτη δυσκολία θα καλέσουν νοσοκόμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα οι παράνομες «αποκλειστικές» ήταν αλλοδαπές στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται και αρκετές Ελληνίδες.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, είναι εντελώς ανεπαρκής η ενημέρωση του κόσμου για το καθεστώς που επικρατεί με τις αποκλειστικές νοσοκόμες στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει δραματικές μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου, καθώς αφενός οι αμοιβές τους έχουν δεχτεί μεγάλο «ψαλίδισμα» (από 80 – 90 ευρώ τη βραδιά, αμείβονται πλέον με 60 ευρώ, από τα οποία το 45,66 % είναι οι κρατήσεις τους στο ΙΚΑ) και αφετέρου εργάζονται πλέον για 2 – 3 βραδιές το μήνα, όταν παλιότερα εργάζονταν μέχρι και 29 βραδιές το μήνα.

Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου