ΥΓΕΙΑ

Ευερέθιστο έντερο: Πώς σχετίζεται με το στρες και τη διατροφή

ευερέθιστο-έντερο-πώς-σχετίζεται-με-τ-103848

Με τα προβλήματα που δημιουργεί το ευερέθιστο έντερο, και τα οποία ταλαιπωρούν περίπου 2 εκατ. Έλληνες, ασχολείται σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας», προτείνοντας λύσεις με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή η τραγουδίστρια Ελισάβετ Σπανού και ο γαστρεντερολόγος Δρ. Γεράσιμος Μάντζαρης.

«Είμαι από τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με το έντερό τους, πάνω από 10 χρόνια. Κατευνάστηκε το όλο θέμα όταν ρύθμισα το θυροειδή μου. Έχω μάθει να ζω με αυτό και στην πάροδο των ετών είδα τι ενοχλεί το έντερό μου σε ό,τι αφορά στη διατροφή, και πώς πυροδοτείται. Όταν στρεσάρομαι έχω δει ότι πυροδοτείται», περιέγραψε η Ελισάβετ Σπανού για την προσωπική της εμπειρία.

«Είναι το εντερικό νευρικό σύστημα, παράλληλα με το μικροβίωμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το από πού προκύπτει αυτή η πάθηση. Είναι μια πάθηση νέων ανθρώπων, και το διαγιγνώσκουμε με βάση τα συμπτώματα», εξήγησε ο κ. Μάντζαρης.

«Έχω μάθει να το διαχειρίζομαι, αλλά επηρεάζει τη ζωή μου από τη στιγμή που θα προσέξω τι θα φάω. Είναι πολύ δυσάρεστο να πονάς, να είσαι πρησμένος. Σχεδόν δεν ευχαριστιέσαι τίποτα. Ρυθμίστηκε πολύ η λειτουργία του εντέρου μου όταν ρυθμίστηκε καλά ο θυροειδής μου. Έχω πάει πολλές φορές απελπισμένη σε γιατρό για να μου πει πώς θα περάσει», συνέχισε η Ελισάβετ Σπανού.

«Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου με ευερέθιστο έντερο είναι πιθανώς χειρότερη από τη ζωή του ανθρώπου με στηθάγχη. Πυροδοτείται από το στρες πάρα πολύ. Ένας άνθρωπος με ευερέθιστο έντερο έχει τουλάχιστον 12-14 εβδομάδες το χρόνο προβλήματα. Σχετίζεται με διάφορες παθήσεις. Η λύση είναι ένα καλό ιστορικό. Είναι κάποια τροφή που ενοχλεί τον ασθενή, είναι κάποια ενδογενής ουσία, μήπως παίρνει κάποια φάρμακα; Αν δεν πάρεις καλό ιστορικό για το τι συμβαίνει στο έντερο, δεν μπορείς να δώσεις θεραπεία», τόνισε ο κ. Μάντζαρης.

«Το μικροβίωμα δεν μπορούμε να το μελετήσουμε απόλυτα, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν διαταραχές. Το δύσκολο είναι ότι χρειάζεται και ένας καλός διαιτολόγος να υποδείξει ποιες τροφές προκαλούν πρόβλημα στον ασθενή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχω καταλήξει ότι ακόμα και ο πιο καλός διατροφολόγος σου εντείνει το άγχος και σε στρεσάρει. Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν όταν σταματήσεις να στρεσάρεσαι αν είναι σε ένταση. Σε εμένα δεν είχαν ποτέ δεν είχαν βοηθήσει ούτε τα προβιοτικά. Έχω πάρει κάποια αντιβιοτικά, τα οποία με βοήθησαν. Τελικά έμαθα να ζω και να το μαθαίνω, να μαθαίνω πώς λειτουργεί το έντερό μου, υπό ποιες συνθήκες και τι μπορώ να κάνω», σημείωσε από την πλευρά της η Ελισάβετ Σπανού.

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι συγκεκριμένα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτό πρέπει να είναι στοχευμένο, σε συγκεκριμένες ομάδες που υπάρχει διαταραχή του μικροβιώματος», εξήγησε ακόμα ο κ. Μάντζαρης.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου