ΥΓΕΙΑ

Συσχετίζουν φάρμακα για τις καούρες με την άνοια

συσχετίζουν-φάρμακα-για-τις-καούρες-μ-103201

Μία οικογένεια φαρμάκων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας στους ηλικιωμένους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Τα περίου ο λόγος φάρμακα είναι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) που χορηγούνται σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικό έλκος.

Οι αναστολείς αυτοί, στους οποίους ανήκουν η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη, η λανσοπραζόλη, η παντοπραζόλη και η ραμπεπραζόλη, είναι από τα ευρύτερα λαμβανόμενα φάρμακα παγκοσμίως.

Μελέτη σε χιλιάδες ηλικιωμένους έδειξε πως όσοι τα λάμβαναν συστηματικά είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους δεν τα έπαιρναν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», διεξήχθη από ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών, στη Βόννη.

Οι ερευνητές εξέτασαν την δυνητική συσχέτιση ανάμεσα στα PPIs και τον κίνδυνο άνοιας χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της πατρίδας τους.

Τα στοιχεία ήταν της περιόδου 2004-2011 και αφορούσαν τις διαγνώσεις και τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε 73.679 ασθενείς, ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια το 2004 αλλά οι 29.510 την είχαν εκδηλώσει έως το 2011.

Όσοι από αυτούς έπαιρναν συστηματικά αναστολείς αντλίας πρωτονίων (είχαν τουλάχιστον μία συνταγή το τρίμηνο επί 18 συνεχείς μήνες) είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Ωστόσο επισημαίνουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα είναι η αιτία της άνοιας αλλά ότι απλώς υπάρχει μία συσχέτιση.

Επιπλέον, παραδέχονται πως η μελέτη τους έχει περιορισμούς, διότι δεν μπόρεσαν να συνυπολογίσουν όλους τους παράγοντες κινδύνου για άνοια, αφού ήταν μία μελέτη παρατήρησης και δεν βασίσθηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Γι’ αυτούς τον λόγους, προσθέτουν ότι βρήκαν απλώς μία στατιστική συσχέτιση η οποία πρέπει να εξεταστεί σε μεγάλες, πιο αναλυτικές μελέτες, ώστε να βρεθεί ενδεχομένως και κάποια πιθανή αιτία που να την εξηγεί.

Μία θεωρία που πηγάζει από προγενέστερη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που παίρνουν τους αναστολείς συχνά έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για νευρολογικές βλάβες.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου