ΥΓΕΙΑ

Η εγκυμοσύνη μετά τα 40 αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

η-εγκυμοσύνη-μετά-τα-40-αυξάνει-τον-κίνδ-101867

Όσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο αυξάνουν τα εγκεφαλικά, ενώ -ειδικότερα για τις γυναίκες- η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αυτό έδειξαν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, που παρουσιάσθηκαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο διεθνούς καρδιαγγειακού συνεδρίου.

Η πρώτη αμερικανο-κινεζική έρευνα, με επικεφαλής τον Λονγκτζιάν Λίου, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, συσχέτισε την ποιότητα του αέρα σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ και της Κίνας, με τον αριθμό των εγκεφαλικών κατά την περίοδο 2010-13.

Η μελέτη και στις δύο χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνολικός αριθμός των εγκεφαλικών αυξάνεται κατά 1,2% για κάθε αύξηση δέκα μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα στα μικροσκοπικά σωματίδια (τα λεγόμενα ΡΜ2,5, επειδή έχουν διάμετρο μικρότερη από δυόμισι μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου).

Αυτά τα -αόρατα με γυμνό μάτι- μικροσωματίδια που είναι το ένα τριακοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, προέρχονται από εργοστάσια, εξατμίσεις οχημάτων, καύση ξύλων κ.α. Αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, όταν εισχωρούν στον οργανισμό, ιδίως των ηλικιωμένων και των γυναικών.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Αντνάν Κουρέσι, διευθυντή του Ινστιτούτου Εγκεφαλικών Zeenat Qureshi της Μινεσότα, ανέλυσε στοιχεία για 72.221 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, από τις οποίες οι 3.306 είχαν γεννήσει σε προχωρημένη ηλικία, μετά τα 40 τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γέννησαν μεγάλες, είχαν -σε σχέση με όσες γέννησαν πριν τα 40 τους- αυξημένο κίνδυνο 2,4% έως 3,8% για ισχαιμικό εγκεφαλικό, 0,5% έως 1% για αιμορραγικό εγκεφαλικό, 2,5% έως 3% για έμφραγμα και 2,3% έως 3,9% για θάνατο γενικά από καρδιαγγειακή αιτία.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιθανότερο από ό,τι οι νεότερες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Τώρα πλέον ξέρουμε επίσης ότι οι συνέπειες της καθυστερημένης εγκυμοσύνης επεκτείνονται στο μέλλον» δήλωσε ο Κουρέσι. Όπως είπε, είναι σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη, καθώς ολοένα περισσότερες σύγχρονες γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου