2η καλύτερη επίδοση μετά τη Γαλλία στο σύνολο των 20 δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών χωρών – Στα 234 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση τιμή – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της AirDNA για τον Αύγουστο
Ο καλύτερος Ιούλιος ήταν ο φετινός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα τη 2η καλύτερη επίδοση μετά τη Γαλλία στο σύνολο των 20 δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών χωρών.
Επιπλέον, αύξηση κατά 18% σε σχέση με πέρυσι σημείωσε και η μέση ημερήσια τιμή φέτος τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 234 ευρώ, με τις διαθέσιμες καταχωρήσεις ανά την Ελλάδα στην υψηλή σεζόν του καλοκαιριού να φτάνει αισίως τις 136.800.
Τα στοιχεία προέρχονται από την AirDNA, τη γνωστή διεθνή εταιρεία αναλύσεων που επεξεργάζεται εκατομμύρια δεδομένα ενοικιάσεων κατοικιών σε όλον τον κόσμο από τις μεγάλες πλατφόρμες των Airbnb και VRBO.
Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είχε τον φετινό Ιούλιο αύξηση 35% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, ποσοστό το οποίο αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πανευρωπαϊκά μετά τη Γαλλία.
Η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων παρουσίασε τον καλύτερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί για τον κλάδο στην Ευρώπη, με περισσότερες από 50 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και τις καλύτερες επιδόσεις σε μέσες τιμές και πληρότητα.
Οι βόρειες χώρες σημείωσαν υψηλή αύξηση της ζήτησης από ταξιδιώτες που απέφυγαν τον καύσωνα στο νότο της Ευρώπης, με την υψηλότερη αύξηση ζήτησης από έτος σε έτος στη Νορβηγία (+29,3%) και τη Σουηδία (+26,3%). Για την Ελλάδα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, αμέσως μετά την πανδημία, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 8%, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά 4%, οδηγώντας τελικά την πληρότητα σε άνοδο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 68%.
Η γνωστή εταιρεία αναλύσεων αναμένει για τη χώρα μας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «μία ισχυρή, υψηλή περίοδο με επιμήκυνση έως το φθινόπωρο. Ήδη καταγράφονται κατά 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις στα βιβλία των κρατήσεων στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι».
Η ευρωπαϊκή αγορά
Με μια ματιά, η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα στον Ιούλιο παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά:
–Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι του 2022 και 2% από το 2019, προ πανδημίας
-Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση και κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2019
-Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,9% σε σύγκριση με το 2022 και 38,2% σε σύγκριση με το 2019