ΤΑΞΙΔΙΑ

Δέκα νησιά στα οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο

δέκα-νησιά-στα-οποία-δεν-χρειάζεστε-αυ-946392

Κανένα άγχος για το αν θα βρείτε εισιτήριο στο πλοίο ή αν θα έχει πάρκινγκ στην αγαπημένη σας παραλία

Η ελευθερία και η καλοπέραση είναι κάθε καλοκαίρι συνώνυμα των διακοπών. Και ποιος δεν θέλει να περάσει λίγες ημέρες ξέγνοιαστες, χωρίς άγχος και προβλήματα;

Στην Ύδρα δεν επιτρέπονται καθόλου τα οχήματα. Οι Μικρές Κυκλάδες είναι μια σταλιά, με ελάχιστους κατοίκους και κοντινές αποστάσεις. Μέρη κοντά στον Πειραιά και αλλά στην άκρη της χώρας, με λιγότερους από χίλιους κατοίκους και μόλις ένα ταξί ή κάποιο καΐκι για τις απομακρυσμένες παραλίες. Στην Ελλάδα, την πλούσια σε νησιά μεγάλα και μικρά, οι επιλογές είναι πολλές.

Αφιερώστε λοιπόν ένα καλοκαίρι σε προορισμούς που δεν χρειάζονται αυτοκίνητο και απαλλαγείτε από την ανησυχία για το αν θα βρείτε εισιτήριο στο πλοίο, πάρκινγκ στην αγαπημένη σας παραλία ή μποτιλιάρισμα στα κάποιες φορές περιορισμένα νησιώτικα οδικά δίκτυα.

Ας δούμε κάποια μικρά ελληνικά νησιά, ιδανικά για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο.

Κουφονήσια

Το αυτοκίνητο στο Άνω και το Κάτω Κουφονήσι είναι τόσο περιττό, που και να το πάρετε μαζί σας δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Ιδιαίτερα στο Άνω Κουφονήσι, οι δρόμοι είναι εύκολοι και στρωτοί και ενδείκνυνται για ποδήλατο, ενώ υπάρχουν και μονοπάτια για πεζοπορία. Μπορείτε επίσης να πάρετε καΐκι, είτε για να κάνετε το γύρο του νησιού, είτε για να μεταβείτε σε κάποια παραλία. Το Άνω Κουφονήσι διαθέτει και ένα ταξί.

Ύδρα

Σε αυτό το κοσμοπολίτικο νησί με την πλούσια ιστορία και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δεν επιτρέπονται ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε τα μηχανάκια. Η Ύδρα είναι γεμάτη πλακόστρωτα σοκάκια και οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με σκούτερ, ποδήλατα ή με τα πόδια.

Αγκίστρι

Το όμορφο Αγκίστρι απέχει μία μόλις ώρα από την Αθήνα και θα σας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Το νησί φημίζεται για τις παραλίες του και τα νερά του είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα. Και όλα αυτά σε κοντινές αποστάσεις, με αποτέλεσμα ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετακίνησης να είναι το περπάτημα.

Γαύδος

Η Γαύδος είναι ο ιδανικός προορισμός για ελευθερία και χαλάρωση. Μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί με το ποδήλατο ή και με τα πόδια. Μονοπάτια ενώνουν παραλίες και οικισμούς, ενώ στην Τρυπητή, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης με την περίφημη καρέκλα, μπορείτε να φτάσετε κάνοντας πεζοπορία για περίπου μία ώρα ή με σκάφος.

Κίμωλος

Το μικροσκοπικό κυκλαδίτικο νησί, η Κίμωλος με τους μόλις 900 κατοίκους προσφέρεται για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο. Ένα μηχανάκι ή ποδήλατο θα σας πάει σε όποια παραλία επιθυμείτε, ενώ στα στενά σοκάκια του Χωριού, του οικισμού στον οποίο διαμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι, θα περιηγηθείτε με τα πόδια.

Σχοινούσα

Αν δεν ήταν οι Μικρές Κυκλάδες το κατάλληλο μέρος για ξένοιαστες διακοπές χωρίς όχημα, τότε ποιο θα ήταν; Η Σχοινούσα είναι τόσο μικρή που οι περισσότερες αποστάσεις μπορούν να διανυθούν με τα πόδια. Το νησί δεν έχει ταξί ή λεωφορείο. Πολλές πάντως από τις παραλίες είναι προσβάσιμες και με καΐκι.

Δονούσα

Η μικρή Δονούσα δεν έχει να υπερηφανεύεται μόνο για τις υπέροχες παραλίες της, αλλά και για τα μονοπάτια της. Οι σηματοδοτημένες αυτές διαδρομές ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους. Για κάποιες από τις παραλίες μπορείτε να πάρετε καΐκι, ενώ το νησί έχει και δύο ταξί.

Αντίπαρος

Δίπλα στην Πάρο βρίσκεται άλλο ένα μικρό κυκλαδονήσι, έτοιμο να το εξερευνήσετε με τα πόδια. Και στην Αντίπαρο οι αποστάσεις είναι μικρές και δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. Πολλές από τις παραλίες είναι αρκετά κοντά ώστε να μεταβείτε περπατώντας, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε μηχανάκι ή να πάρετε το λεωφορείο για τις λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις. Το νησί διαθέτει και δύο ταξί.

Σίκινος

Ένα από τα ελάχιστα νησιά της Ελλάδας που παραμένει αυθεντικό, σας περιμένει για ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Η Σίκινος έχει έκταση μόνο 41τ.χλμ. Το τοπικό λεωφορείο με το λιτό δρομολόγιο Λιμάνι-Χώρα-Επισκοπή είναι ό,τι χρειάζεστε και παραπάνω, ενώ μικρά σκάφη θα σας οδηγήσουν στις όμορφες παραλίες του ή θα σας πάνε και το γύρο του νησιού. Τις παρθένες παραλίες της Σικίνου μπορείτε να επισκεφθείτε και με τα πόδια.

Λειψοί

Άλλο ένα μικρό νησί, στο οποίο δεν χρειάζεται να πάρετε το αυτοκίνητό σας. Οι αποστάσεις στους Λειψούς είναι μικρές, αλλά για όσους δεν επιθυμούν να περπατήσουν υπάρχουν και συχνά δρομολόγια λεωφορείων και mini bus για τις παραλίες. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε μηχανάκι στο μικρό αυτό νησάκι των Δωδεκανήσων.

Πηγή: travel.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου