ΤΑΞΙΔΙΑ

Πάτμος: Ένας ξεχωριστός προορισμός στην Ιερουσαλήμ του Αιγαίου

πάτμος-ένας-ξεχωριστός-προορισμός-στ-857899

Συνδυάζει τον μυστικισμό και την κατάνυξη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Τόπος ιδανικός για ήσυχες διακοπές και ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές. Και φυσικά μιλάμε για την Πάτμο ή αλλιώς το νησί της Αποκάλυψης.

Στην Ιερουσαλήμ του Αιγαίου – όπως αποκαλείται παγκοσμίως η Πάτμος – το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εξόριστος έφτασε ώστε να ασκητέψει και εν συνεχεία να συγγράψει περί τα 95 μ.Χ. το ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς και ατμοσφαιρικούς προορισμούς, χωρίς φυσικά να απουσιάζει ο κοσμοπολίτικος αέρας ενός Αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Η Πάτμος είναι ένας τόπος ευλογημένος με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική κληρονομιά.

Είναι ένας πνευματικός φάρος που ακτινοβολεί στα πέρατα του κόσμου, καλώντας τους πιστούς να προσέλθουν για να βιώσουν την μοναδική του θεϊκή και μυστηριακή αύρα.

Το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του και συγκεντρώνει το σύνολο της τουριστικής κίνησης. Τα ιταλικά διοικητικά κτίρια κάνουν αισθητή της παρουσία τους από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει κανείς στο νησί, ενώ τα κρυφά δρομάκια με τα καταστήματα και τα εστιατόρια σας καλούν να τα ανακαλύψετε.

Η ακτογραμμή της Πάτμου εμφανίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμενίσκους, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με τα πιο περίεργα σχήματα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Η Ιερά Νήσος

Σημείο αναφοράς όχι μόνο για το νησί, αλλά για ολόκληρο τον Χριστιανισμό είναι το Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης. Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

Το Ιερό Σπήλαιο έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Χτισμένη στην κορυφή της Χώρας, η Μονή δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό κάστρο.

Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από του τέλους του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο, ενώ από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η τράπεζα και τα κελιά.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, βρίσκεται και το μεγαλύτερο γυναικείο Μοναστήρι, η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού με εκπληκτική θέα προς τον κόλπο των Κήπων, αφού είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου.

Φυσικά και δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στη Σκάλα κοντά στην παραλία του λιμανιού όπου κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή χρησιμοποιούνταν ως «βαπτιστήριο». Η Παράδοση αναφέρει ότι εκεί βάπτιζε τους Πατμίους ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ενώ άλλη παράδοση αναφέρει ότι εκεί στεκόταν ο Άγιος , όταν έστειλε στο βυθό της θάλασσας τον μάγο Κύνωπα.

Αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Πάτμου είναι αυτός του Καστελλίου όπου σώζονται ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και θεμέλια ναού του Απόλλωνα.

Για να επισκεφτείτε την αρχαία ακρόπολη της Πάτμου, θα πρέπει ακολουθήσετε το μονοπάτι τριών περίπου χιλιομέτρων που ξεκινάει από το λιμάνι της Σκάλας (πεζοπορία μιας με μιάμισης ώρας), σε μικρή απόσταση από το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη.

Ενα ζωντανό μνημείο, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον είναι οι Μύλοι, χτισμένοι στα ανατολικά τής Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα.

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων, το Αρχοντικό Σημαντήρη, το παλαιότερο κτίσμα της Χώρας μετά από την Μονή. Ένα ζωντανό μουσείο, με τον τελευταίο απόγονο της οικογένειας Σημαντήρη να σας υποδέχεται και να σας ξεναγεί, διηγώντας σας την ιστορία του κάθε χώρου και αντικειμένου του αρχοντικού.

Από τον Κάμπο έως τη…Λαμπτή

Η κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη παραλία του νησιού που προσελκύει τους ντόπιους και τουρίστες είναι η παραλία του Κάμπου.

Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, αλλά και οικογένειες με παιδιά καθώς θα βρουν τον ιδανικό προορισμό για ατέλειωτες βουτιές.

Θα εντυπωσιαστείτε από τον όρμο του Γροίκου, μια πανέμορφη παραλία με ψιλό χαλικάκι και άμμο, η οποία μοιάζει με λίμνη, καθώς πλαισιώνεται από δύο μικρές χερσονήσους και προστατεύεται από το πέλαγος από την νησίδα Τραγονήσι. Εντυπωσιακό στοιχείο τού τοπίου είναι η θέα προς την «πέτρα τής Καλικατσούς», έναν μεγάλο βράχο που ενώνεται με την στεριά με μια στενή λωρίδα και τον οποίο μπορεί κάποιος περπατώντας κατά μήκος της παραλίας να προσεγγίσει.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Πέτρα της Καλλικατσού δεν είναι άλλο παρά η κατάρα μιας μάνας που (κυριολεκτικά) έπιασε τόπο: δελεασμένη από την πανέμορφη θάλασσα τού κόλπου, και ενώ μόλις είχε κοινωνήσει, μια κοπέλα θέλησε να βουτήξει στα νερά της. Η μητέρα της της το απαγόρεψε, αυτή ωστόσο επέμενε, προκαλώντας τον θυμό τής πρώτης. Εξαγριωμένη, αυτή φώναξε: «Αν πας, πέτρα να γίνεις». Και έτσι και έγινε.

Πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά στα βορειοανατολικά τού νησιού, που είναι διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της, είναι η παραλία της Λαμπτής με τα πολύχρωμα βότσαλα της. Μάλιστα, τόσοι τα θαύμασαν και πήραν μερικά μαζί τους για ενθύμιο, που απαγορεύεται πλέον η συλλογή τους.

Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού θεωρείται η Ψιλή Άμμος με τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η πρόσβαση γίνεται είτε δια θαλάσσης (διαδρομή περίπου 45′ με καΐκια που φεύγουν καθημερινά από την Σκάλα), είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι (πεζοπορία μισής ώρας περίπου).

Στα Βάγια θα βρείτε τα πιο κρύα νερά του νησιού, ενώ σε μικρή απόσταση και ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι (περίπου 15′ πεζοπορίας), βρίσκονται οι δύο συνεχόμενοι ορμίσκοι του Λιγγίνου, ο ένας λίγο μεγαλύτερος από τον άλλον, αλλά κατά τα άλλα σχεδόν πανομοιότυποι (λόγο για τον οποίον ονομάζονται και Δίδυμες), που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια.

Σε Αρκιούς και Μαράθι

Αφιερώστε μια μέρα για να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στις γειτονικές βραχονησίδες των Αρκιών αλλά και στο Μαράθι. Τα καραβάκια αναχωρούν από τη Σκάλα θα σας μεταφέρουν στις γειτονικές βραχονησίδες των Αρκιών, αλλά και στο Μαράθι, ένα μικρό νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που προσελκύει πολλά σκάφη.

Πώς θα πάτε

Η Πάτμος συνδέεται με τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες, ενώ παράλληλα συνδέεται με τα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη και Λήμνο, αλλά και με την Λέρο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο και τους Λειψούς.

Επιπλέον, με το συμβατικό πλοίο συνδέεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την Καβάλα, συνδέοντας κατά αυτόν τον τρόπο την Πάτμο με τη Βόρεια Ελλάδα.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου