ΤΑΞΙΔΙΑ

Αψηφιά: Η άγνωστη νησίδα με την απόκοσμη ομορφιά

αψηφιά-η-άγνωστη-νησίδα-με-την-απόκοσμ-737889

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρή και μεγάλα νησιά που σε αφήνουν έκπληκτο με την ομορφιά τους η οποία είναι διαφορετική κάθε φορά. Άλλα νησιά έχουν παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και άλλα είναι σαν αποκομμένα από κάποιο δάσος. Μικρότερα ή μεγαλύτερα, κάποιες νησίδες μάς είναι εντελώς άγνωστες και μπορεί να μην έχουμε ακούσει ποτέ ούτε το όνομά τους.

Μια από αυτές, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv είναι η Αψηφιά. Μια άγνωστη νησίδα της Ελλάδας με απόκοσμη ομορφιά που μπορείς να συνειδητοποιήσεις ακόμη περισσότερο αν την κοιτάξεις από ψηλά.

Αψηφιά: Η άγνωστη νησίδα της Ελλάδας με την απόκοσμη ομορφιά

Η Αψηφιά είναι μια νησίδα της Φωκίδας με μεγάλη ομορφιά αλλά και ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρισκόταν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το ιερό του θεού Απόλλωνα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές ότι η ιστορία του νησιού αρχίζει κάπου στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

Προσεγγίζοντας τη νησίδα Αψηφιά με σκάφος, θα διαπιστώσεις ότι εκεί στέκεται εδώ και πολλά χρόνια ένας φάρος. Είναι χτισμένος εκεί από το 1887, μαζί με το σπίτι του φαροφύλακα. Στο νησί, βέβαια, δεν μένουν κάτοικοι ενώ με όνομα Αψηφιά αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1940.

Αυτή η μικρή νησίδα δίπλα στο Γαλαξίδι διατέθει γαλαζοπράσινα νερά και μια ιδιαίτερη ομορφιά παρά το μικρό της μέγεθος. Είναι μόλις 180 μέτρα το μέγιστο μήκος της και 80 μέτρα το μέγιστο πλάτος της. Στην πραγματικότητα, αν φτάσεις με σκάφος ή καραβάκι εκεί θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μπάνιο σε μια από τις δυο πολύ-πολύ μικρές αλλά εντυπωσιακές παραλίες.

Η Αψηφιά ως καταφύγιο

Η νησίδα Αψηφιά, όπως είπαμε, έχει και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, πέρα από ομορφιά. Χρησιμοποιήθηκε, λοιπόν, ως καταφύγιο από τις σλαβικές επιδρομές που γίνονταν την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από συνεχή παρουσία με σημαντικά ευρήματα ήδη από τη Πρωτοελλαδική περίοδο. Τέτοιου είδους ευρήματα είχε και η όμορφη Αψηφιά.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου