ΤΑΞΙΔΙΑ

ΜΗΛΙΝΑ: Ενας μικρός επίγειος παράδεισος

μηλινα-ενας-μικρός-επίγειος-παράδεισ-537845

 

 

Γραφικοί κόλποι και μοναδικές παραλίες σε όλη την ακτογραμμή της Μηλίνας ξεδιπλώνουν τη «δαντέλα» του Παγασητικού, λαμπερή στο φως του καλοκαιρινού ήλιου. Εδώ θα απολαύσετε την ηρεμία της θάλασσας σε συνδυασμό με μια έντονη νυχτερινή ζωή, την ώρα που τα τουριστικά ιστιοπλοϊκά σουλατσάρουν ασταμάτητα…

 

 
Η Μηλίνα είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στον Παγασητικό Κόλπο που απέχει 49 χλμ. από το Βόλο και 7 χλμ. από το Λαύκο και αποτελεί ένα εντυπωσιακό παραθεριστικό κέντρο.
 
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, επάνω σε ένα λόφο, υπάρχουν ερείπια από την αρχαία πόλη Ολιζών, μια από τις πόλεις του Βασιλείου του Φιλοκτήτη, που όπως αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, στέλνοντας επτά καράβια επανδρωμένα με 350 τοξότες.
 
Απέναντι από το νησάκι Αλατάς και με πολλές άλλες στεριές τριγύρω, η Μηλίνα συνδυάζει τα θαλάσσια σπορ με την έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι ένας μικρός παράδεισος για κάθε είδους πλεούμενα που συναντούν στη ρότα τους γαλήνιες αμμουδιές, κρυμμένες σπηλιές και ερημονήσια με ξεχασμένα μοναστήρια.
 
Τα τελευταία χρόνια είναι αγκυροβόλιο ιστιοπλοϊκών σκαφών απ’ όπου δεκάδες ιστιοφόρα ανοίγουν πανιά για τις ακτές του Παγασητικού, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο και την Εύβοια.
 
Χωρίς υπερβολή στη Μηλίνα μπορεί να δει κανείς ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα. Οι ώρες για αγνάντεμα είναι ατέλειωτες, με τη γενναιόδωρη θέα ίσια στο πορφυρό της λιόγερμα. Μια πανδαισία χρωμάτων σ’ ένα παράξενο ανακάτεμα, λίγο πριν τη μαγική στιγμή που η νύχτα διαδέχεται τη μέρα.
 
Σήμερα η Μηλίνα είναι από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά, χωριά του νοτίου Πηλίου, με πολλά καταλύματα, camping, εστιατόρια, μπαράκια, ενοικιαζόμενα σκάφη αναψυχής και πλήθος τουριστικών και εμπορικών καταστημάτων.
 
Το χθες και το σήμερα
Παλιά «σκάλα» του Λαύκου η Μηλίνα χάρη στον ασφαλέστατο κόρφο της Βαλτούδι έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς στη παραλία της έχουν επισημανθεί πολλά μεσαιωνικά κυρίως ευρήματα, ενώ κοντά και ανατολικά από αυτήν στη σημερινή θέση Βίγλα ή Παλιόκαστρο τοποθετείται η προϊστορική «τραχεία» και αμφιλίμενη Ολιζώνα.
 
Ναυτική όμως είναι και η νεότερη ιστορία της Μηλίνας που ανέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν ικανούς καραβοκύρηδες, ψαράδες και ναυπηγούς. Από τους τελευταίους γνωστή είναι η οικογένεια Σφονδυλιά, στο καρνάγιο της οποίας έβγαινε και το περίφημο παλιό σκαρί «πέραμα».
 
Η Μηλίνα, όπως και τα άλλα χωριά της περιοχής, στο α’ μισό του 20ου αιώνα και πριν συνδεθεί με αυτοκινητόδρομο με το Βόλο, είχε καθημερινή συγκοινωνία με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με τοπικά κυρίως καραβάκια, όπως ήταν το «Χελιδόνι», η «Έλλη», ο «Φρίξος», ο «Αετός», η «Πετρωτή» και τελευταία η «Μαίρη Φ.», ενώ στο λιμάνι της «έπιαναν» και πολλά εμπορικά καΐκια που κουβαλούσαν στην αγορά του Βόλου και στα νησιά του Αιγαίου κυρίως τις ελιές της περιοχής που εμπορεύονταν ντόπιοι έμποροι καθώς και καυσόξυλα ή ξυλοκάρβουνα.
 
Η Μηλίνα (το όνομα της οποίας κατά τον Κορδάτο και το Σκουβαρά πρέπει να προέρχεται από τη σλαβική λέξη mlin που σημαίνει «νερόμυλος»), ζούσε στη σκιά του Λαύκου ως το 1948. Τη χρονιά εκείνη έγινε ξεχωριστή κοινότητα με τις αναγκαστικές όμως συνενώσεις του 1999 ξανασυνδέθηκε με το Λαύκο ως δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σηπιάδος.
 
Σήμερα η Μηλίνα κατέχει τα τουριστικά σκήπτρα στο Νότιο Πήλιο. Με μια θαυμάσια παραλία, με καταπληκτικές αμμουδιές και εξοπλισμένη με εστιατόρια, ταβέρνες καταλύματα, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα κότερα και άλλα πλεούμενα και με ένα πλήθος καταστήματα τουριστικών ειδών προσφέρει υψηλής στάθμης υπηρεσίες στις χιλιάδες των παραθεριστικών και επισκεπτών της.
 
Δραστηριότητες

Επισκεφτείτε το Λαύκο, ημιορεινό χωριό σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τη Μηλίνα. Οι φίλοι της πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν την κυκλική διαδρομή, Μηλίνα – Λαύκος – Μηλίνα από τα δύο διαφορετικά μονοπάτια που συνδέουν τα δύο χωριά. Ζητήστε πληροφορίες από τα τοπικά τουριστικά πρακτορεία που οργανώνουν πλήθος εκδρομές στο Πήλιο και την υπόλοιπη Μαγνησία καθώς και κρουαζιέρες στον Παγασητικό. Κολυμπήσετε στην παραλία του χωριού και στα νησιά Aλατάς και Πρασούδα ή νοικιάστε κανό ή θαλάσσιο ποδήλατο από την παραλία.

Επισκεφθείτε

Ø Τον οικισμό του Αγίου Ανδρέα, περίπου 2 χλμ. από το χωριό, ανακαλύφθηκαν ερείπια της αρχαίας Ολιζώνος
Ø Το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα στο νησί Αλατάς
Ø Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο το 17ο αιώνα, στο μικρό νησάκι της Πρασούδας
Ø Το ναΐσκο του Αγίου Αθανασίου, όπου έχει ανασκαφεί παλαιοχριστιανική βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα
Ø Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που εικάζεται ότι υπήρξε ιερό της Νύμφης Θέτιδας
Αξιοθέατα

Ø Οι γραφικοί παραλιακοί οικισμοί Μαύρη Πέτρα, Άγιος Ανδρέας και Μαραθιάς, με θαυμάσιες ακρογιαλιές
Ø Η Τζάστενη, περιοχή μοναδικής ομορφιάς, με γραφικό παραλιακό οικισμό
Ø Το νησάκι Αλατάς, με όμορφες ακρογιαλιές και τη μονή των Αγίων Σαράντα, απέναντι από τις ακτές της Μηλίνας
Ø Το νησάκι Πρασούδα, με τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής
 
 
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου